Economie

RUG-bestuurder Jouke de Vries wint Langman Prijs

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter Rijksuniversiteit Groningen, heeft donderdagavond tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland de Langman Prijs 2019 gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland waar ongeveer 900 ondernemers, bestuurders en minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport, te gast waren.


Leestijd: 1 minuut

RUG-bestuurder Jouke de Vries wint Langman Prijs
RUG-bestuurder Jouke de Vries wint Langman Prijs

De prijs werd uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland waar ongeveer 900 ondernemers, bestuurders en minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport, te gast waren.

Jouke de Vries kreeg de prijs omdat hij het hele Noorden wil betrekken bij de universiteit. Zo opende hij vestigingen van de universiteit in Leeuwarden en zijn er plannen voor een vestiging in Hoogeveen, waardoor verzekeraar TVM Hoogeveen ook trouw blijft. De RUG wil in Hoogeveen een IT-hub opzetten. Ook op andere plekken is de universiteit actief. Zo zijn er onderzoeksfaciliteiten bij het chemiecluster Delfzijl, Eemshaven en in Emmen. “Dit actief Noordelijk denken én handelen, is voor de jury meer dan voldoende reden om Jouke de Vries de prijs toe te kennen”, aldus het juryrapport.

Het is de derde keer dat de Langman Prijs wordt uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een persoon of instantie die grenzeloos denkt, handelt, bestuurt, onderneemt en daarmee impulsen geeft aan de Noordelijke opinievorming of de economische ontwikkeling.

Gezondheid
De prijs wordt uitgereikt tijdens de grote noordelijke nieuwjaarsreceptie. Dit jaar ging presentatrice Marijke Roskam in gesprek met minister Bruno Bruins, gezondheidsgoeroe Faya Lourens, ‘brein’ deskundigen Jeroen Stek en Irma van Steijn en basketballer Thomas Koenis over het thema ‘Een gezonde basis voor prachtig ondernemerschap’.

Minister Harrie Langman
Harrie Langman was als minister van groot belang voor Noord-Nederland. De Fries was als minister van Economische Zaken begin jaren zeventig van de vorige eeuw verantwoordelijk voor de steun aan de economisch zwakke regio’s Limburg en het Noorden. Hij gaf ook de aanzet tot de verhuizing van rijksdiensten naar de noordelijke regio. Later stond hij aan de basis van een miljardensteun voor het Noorden, de zogenoemde Langman-gelden. In 2018 was Gebiedscoöperatie Westerkwartier de winnaar. Het jaar daarvoor ging de prijs naar de Top Dutch campagne.