Economie

Ruim dertig organisaties roepen op tot stop verkoop tabaksproducten

“Neem uw verantwoordelijkheid, sta écht voor de gezondheid van uw klanten en stop per direct met de verkoop van tabaksproducten.” Die oproep doen ruim dertig organisaties dinsdagochtend in het Algemeen Dagblad aan supermarkten en benzinestations. Onder andere het UMCG en Verslavingszorg Noord-Nederland hebben de oproep ondertekend.


Leestijd: 1 minuut

Ruim dertig organisaties roepen op tot stop verkoop tabaksproducten
Ruim dertig organisaties roepen op tot stop verkoop tabaksproducten

Vanaf 2023 zal de verkoop van tabak via internet verboden zijn en vanaf 2024 mogen supermarkten geen sigaretten meer verkopen. De initiatiefnemers van de brief roepen op om nu al te stoppen met de verkoop. Ze wijzen op de 14.700 nieuwe longkankerpatienten in 2021. “Want we weten dat ruim 80% van de longkankergevallen wordt veroorzaakt door roken en dat er meer dan 16 kankers veroorzaakt worden door roken”, aldus de schrijvers van de brief. “Tabaksproducten zijn dodelijk. Eenmaal begonnen met roken is ermee stoppen een moeilijke opgave omdat roken zo verslavend is.”

De organisaties vinden het daarom onbegrijpelijk dat supermarkten, gemakszaken en tankstations het product verkopen. “Elk kind verdient het om rookvrij te kunnen opgroeien, en zou niet verleid mogen worden om te gaan roken. Tabaksproducten horen daarom niet thuis in uw winkel.”