Economie

Sneaker Salon is razend populair: “Al meer dan 10.000 paar schoenen behandeld”

Al meer dan 10.000 schoenen hebben ze behandeld. Maurice Kempa de Lange en Syreeta Nanere van Sneaker Salon geven sneakers een nieuw leven door reiniging, restauratie en reparatie. “Het allermooiste is als je de schoenen op de toonbank zet en mensen verbaasd zijn over het resultaat”, zo zeggen ze in de nieuwste editie van de papieren Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Vanuit heel Nederland brengen of sturen sneakerliefhebbers hun schoenen naar Groningen voor een behandeling bij Sneaker Salon. De zaken gaan goed: in het pand aan de Nieuwe Ebbingestraat is plek voor 200 sneakers tegelijkertijd en die zijn bijna allemaal gevuld. 

“We reinigen, restaureren en repareren sneakers. Daarbij is esthetiek voor ons heel belangrijk,” vertelt Maurice. “Je kan bij ons niet zien dat een schoen opgeknapt is. We zijn heel nauwkeurig met stikken, mengen verfkleuren zelf totdat ze perfect zijn en geven schoenen dezelfde finish als in de fabriek.”

Geen opleiding

Voor Maurice en Syreeta begon het schoonmaken en opknappen van sneakers als een hobby. “Er is geen opleiding voor,” vertelt Maurice. “Van iets als YouTube kun je veel leren, maar we hebben het meest geleerd door veel te doen. We zijn begonnen met onze eigen sneakers. Daar kwamen al snel die van vrienden en familie bij. Toen dachten we dat hier misschien wel een markt voor zou zijn.” 

Dat bleek te kloppen. “We hebben inmiddels al meer dan 10.000 schoenen behandeld. Door veel te doen en veel te testen hebben we heel veel geleerd. Ook de mensen die bij ons werken zijn super betrokken en gaan zelf op onderzoek uit. Zo maken we elkaar steeds beter.”

Duurzaamheid

Maurice vertelt dat de Sneaker Salon drie grote doelgroepen heeft. “De eerste zijn sneakermensen. Zij komen naar ons toe met exclusieve sneakers, met een waarde van honderden tot duizenden euro’s. De tweede groep zijn mensen, van jong tot oud, die simpelweg weer nette sneakers willen.” 

“De derde groep zijn mensen die duurzaamheid belangrijk vinden. Zij laten hun schoenen opknappen om geen nieuwe te hoeven kopen.” En ook voor Sneaker Salon zelf is duurzaamheid belangrijk. “We werken zoveel mogelijk met biologisch afbreekbare middelen”, vertelt Maurice. “Ook gebruiken we zo min mogelijk papier.”

Internationale interesse

Niet alleen onder Groningse sneakerliefhebbers is Sneaker Salon populair. “Het overgrote deel van onze klanten komt uit de provincie Groningen, maar we krijgen wekelijks vanuit het hele land sneakers opgestuurd.”

En ook voorbij de landsgrenzen wekt Sneaker Salon de interesse. “We krijgen van over de hele wereld vragen over onze werkwijze. Dat zijn vooral kleine bedrijven die min of meer hetzelfde doen als wij en onze video’s tegenkomen via Instagram, waar we veel posten.”

“Vaak zijn mensen verbaasd dat we openheid geven over onze werkwijze. Maar wij zijn mensen met passie voor het vak en vinden het leuk om dit te delen met anderen.”