Economie

SP wil dat gemeente nu werknemers, uitzendkrachten en ZZP’ers steunt

De SP wil dat de gemeente extra steun gaat geven aan werknemers, uitzendkrachten en ZZP’ers die door de coronacrisis hun inkomen verliezen. Vooral ZZP’ers, werknemers met nulurencontracten en oproepkrachten verliezen nu al hun werk en inkomen. De gemeente Groningen kent met haar handel, horeca, klantencontact, cultuur, bouw en productie belangrijke sectoren waar veel oproepkrachten en ZZP’ers werken. De SP wil dat het college van burgemeester en wethouders extra inkomensondersteuning voor deze werken mensen en hun gezinnen gaat organiseren.


Leestijd: 1 minuut

SP wil dat gemeente nu werknemers, uitzendkrachten en ZZP’ers steunt
SP wil dat gemeente nu werknemers, uitzendkrachten en ZZP’ers steunt

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Zolang het kabinet nog geen maatregelen heeft genomen om werknemers, uitzendkrachten en ZZP’ers inkomensondersteuning te bieden, moet de gemeente Groningen klaarstaan.” Afgelopen zondag zei minister Wiebes van Economische Zaken dat hij vindt dat ZZP’ers zelf bewust een risico hebben genomen. Dijk: “De gemeente moet duidelijk maken dat mensen niet in de kou laten staan.”

De SP vindt dat zodra er door het coronavirus banen verloren dreigen te gaan, de overheid mensen – werknemers, uitzendkrachten en zzp'ers – moet helpen. Dijk: “En als er economische gevolgen zijn dan moeten kleine ondernemers, bijvoorbeeld in de horeca, worden beschermd. Tijdens de vorige crisis van 2008 verdwenen 365.000 banen. We zijn de vorige crisis nog niet vergeten.”

In schriftelijke vragen doet de SP voorstellen voor inkomensondersteuning aan werknemers, uitzendkrachten en ZZP’ers. Deze vragen moeten binnen drie weken beantwoord worden. Mocht het college van B&W niet over willen gaan op nieuwe vormen van inkomensondersteuning dan zal de SP hierover een debat aanvragen.