Economie

Steeds meer Groningers wekken gezamenlijk stroom op

Meer dan 500 Groningers hebben afgelopen jaar samen stroom opgewekt via een gedeeld zonnedak of -park in de buurt. Dat is 10 procent meer dan in 2019, zo zegt energiecoöperatie Grunneger Power.


Leestijd: 1 minuut

Stroom uit de buurt

Energiecoöperatie Grunneger Power helpt buurtinitiatieven in de gemeente Groningen hun eigen energievoorziening te realiseren. Bewoners wekken samen met andere bewoners hun eigen stroom op, bijvoorbeeld omdat ze zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen.

De zonnepanelen worden geplaatst op het dak van een school, wijkgebouw of op een braakliggend (bedrijfs)terrein. Zo zijn er bijna 10.000 panelen in coöperatief bezit, bijvoorbeeld op het dak van bijvoorbeeld het Alfa-college in de Zeeheldenbuurt, een boerderij in Noordlaren en het Zonnepark Vierverlaten in Hoogkerk. Via een zogeheten opwekcoöperatie zijn bewoners mede-eigenaar van de zonnepanelen.

Stroom uit de buurt

Energiecoöperatie Grunneger Power helpt buurtinitiatieven om hun eigen energievoorziening te realiseren. “Als Grunneger Power vinden we het belangrijk dat alle Groningers kunnen profiteren van zonne-energie,” vertelt Anne Huizinga van Grunneger Power. “Bijvoorbeeld ook als je geen eigen dak hebt, of als je huurt van een woningcorporatie. De stroom die je thuis gebruikt, kun je op deze manier toch zelf opwekken. Door dat samen met anderen, coöperatief te doen, weet je waar de stroom vandaan komt, heb je zeggenschap over de manier waarop die energie wordt geproduceerd én profiteer je zelf van de opbrengsten!”

Zelf een zonnedak realiseren

Bewoners in de gemeente Groningen die samen met buurt- of dorpsgenoten stroom willen opwekken, kunnen contact opnemen met Grunneger Power: www.grunnegerpower.nl.