Economie

Strand, boulevard en unieke kwelders bij Delfzijl officieel opgeleverd

Wat het Forum Groningen is voor de stad Groningen, en Blauwestad voor oost-Groningen, dat is de komst van een nieuw strand voor Delfzijl: een veelbelovende nieuwe trekpleister. In Delfzijl gaat het niet alleen om een strand en een nieuwe brug die de oude stad voortaan verbindt met de zee, maar ook zijn er (enigszins uit het zicht) nieuwe kwelders gekomen. Vrijdagmiddag werd de naam van de nieuw brug onthuld, en daarmee werd de aanleg van dit zogenaamde “Marconi Buitendijks” project officieel afgerond.


Leestijd: 1 minuut

Strand, boulevard en unieke kwelders bij Delfzijl officieel opgeleverd
Strand, boulevard en unieke kwelders bij Delfzijl officieel opgeleverd

Het stadsstrand is vergroot en op de versterkte zeedijk is een boulevard aangelegd die toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Het strand is vanaf de boulevard voor iedereen toegankelijk en bereikbaar. Marconi Buitendijks maakt Delfzijl nu ook tot een Poort naar het “Waddenzee Werelderfgoed”.

Nieuwe kwelders moeten de kust beschermen, maar zorgen ook voor nieuwe natuur
Nieuwe kwelders moeten de kust beschermen, maar zorgen ook voor nieuwe natuur

De Diek-loper

De nieuwe brug 'De Diekloper' verbindt het stadscentrum met de boulevard en het strand. Voor bezoekers met campers is een terrein met camperparkeerplaatsen aangelegd.

Voor strandgasten en andere bezoekers is bij de boulevard gezorgd voor sanitaire voorzieningen. Bijzonder onderdeel van het project is het nieuw aangelegde kwelderlandschap met een vogelbroedeiland. Hier moet zich nog waardevolle natuur ontwikkelen.

Veel onderdelen in het project waren nog niet eerder uitgevoerd, zoals de aanleg van het kwelderlandschap. De hier opgebouwde kennis wordt wereldwijd toegepast door het consortium EcoShape.

Naam onthuld

Het onthullen van de naam van de nieuwe brug tussen het stadscentrum en de boulevard markeerde het einde van het project Marconi Buitendijks. Jan Menninga, wethouder van de gemeente Eemsdelta en Janny Volmer, inwoner en bedenker van de naam maakten de naam vrijdag 25 juni 2021 bekend: 'De Diekloper'. Henk Staghouwer, gedeputeerde van de provincie Groningen en Gerben Huisman, directeur van het Waddenfonds waren hierbij aanwezig.

https://www.youtube.com/watch?v=F9fUQAqN4zU
Einde aan troebel water bij Delfzijl