Economie

Strengere corona maatregelen ‘voor stad Groningen terecht, maar onnodig voor provincie’

Het is terecht dat er strengere maatregelen tegen corona voor de gemeente Groningen zijn afgekondigd, maar het is niet nodig dat deze provincie-breed van kracht zijn. In Groningen groeit het aantal besmettingen boven gemiddeld, maar in de Ommelanden nauwelijks. Dat althans stelt de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD.


Leestijd: 2 minuten

Strengere corona maatregelen ‘voor stad Groningen terecht, maar onnodig  voor provincie’
Strengere corona maatregelen ‘voor stad Groningen terecht, maar onnodig voor provincie’

De JOVD Groningen is van mening dat de dorpen in de provincie door een provinciebrede aanpak onevenredig worden benadeeld, aangezien het aantal besmettingen in de dorpen ‘niet in verhouding staat met de aantallen in de stad’, zo schrijven de jongeren in een persverklaring.

Afgelopen vrijdag 25 september kreeg de provincie Groningen het predicaat “zorgelijk” vanwege het snel toenemende aantal besmettingen. Daaropvolgend heeft Koen Schuiling, burgemeester en voorzitter van de veiligheidsregio, een reeks maatregelen afgekondigd die gelden voor de hele provincie.

De JOVD Groningen steunt de nieuwe corona-maatregelen, maar vindt wel dat de burgemeester meer rekening had moeten houden met de grote verschillen tussen de stad en rest van de provincie. Voorzitter Tom Boer: “Het is goed dat de burgemeester maatregelen treft om het virus in de stad in te dammen, maar deze maatregelen zouden eigenlijk alleen moeten worden ingevoerd in de stad.”

Momenteel zit de provincie Groningen ver over de signaalwaardes heen, maar hierbij is de stad Groningen oververtegenwoordigd in de cijfers. Provinciebrede maatregelen sluiten niet aan bij de lokale situatie. Bestuurslid Steven Braham voegt toe: “Als we kijken in het dashboard, zien we duidelijk dat bijna alle nieuwe besmettingen plaatsvinden in ‘Stad’ en nauwelijks in plekken als Hoogezand of Winschoten. Het is dan niet per se nodig daar om nu al dezelfde strenge maatregelen in te voeren.”

Natuurlijk is de kans aanwezig dat stadjers zullen uitwijken naar uitgaansgelegenheden in de provincie, maar de JOVD Groningen vindt dat de autoriteiten moeten vertrouwen op het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijk van de inwoners. Boer: “Wij gaan ervan uit dat mensen hun verantwoordelijkheid zullen nemen en inwoners van de stad zo min mogelijk door de provincie zullen reizen wanneer de stad als brandhaard wordt gezien.”

De JOVD Groningen roept dan ook de burgemeester op om zijn beslissing te heroverwegen en bij nieuwe maatregelen meer te kijken naar de verschillende situaties in de stad Groningen en de rest van de provincie.