Economie

Strengere regels voor nieuwe horecazaakjes binnenstad

Er komen strengere regels voor nieuwe daghoreca, zoals koffiezaakjes en broodjeshuizen, in de binnenstad van Groningen. Vooral voor afhaal- en bezorgrestaurants worden de regels aangescherpt: zij moeten eerst een vergunning aanvragen en mogen zich alleen maar vestigen op vooraf aangewezen locaties.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Koffiestation
Foto | Koffiestation

In de binnenstad van Groningen is een duidelijke verandering zichtbaar: panden die vroeger winkels waren, worden steeds vaker gebruikt voor daghoreca. Tegelijkertijd groeit ook het aantal bezorghorecabedrijven.

Koffiezaakjes dragen bij aan de levendigheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad, maar er moet wel een goede balans blijven tussen winkels en daghoreca, vindt het college van B en W. Restaurants waar je kunt afhalen en die eten bezorgen, zorgen weer voor een andere uitdaging: bezorgvoertuigen zorgen voor overlast en ze komen de levendigheid niet ten goede.

Daarom wil het gemeentebestuur nieuwe regels invoeren voor horecabedrijven die zich in de binnenstad willen vestigen. Nu nog kunnen nieuwe zaakjes zomaar een vestiging openen, zolang ze maar voldoen aan de winkeltijdenwet.

Dat verandert vanaf maart volgend jaar. Voor nieuwe koffie- en broodjeszaken ( de ‘winkelondersteunende horeca’) komt er een meldplicht. De gemeente heeft op die manier zicht en grip op nieuwe zaakjes. Voor snackbars, afhaal- en bezorgzaken en fastfoodzaken worden de regels nog strenger: zij moeten eerst een vergunning aanvragen.