De meeste mensen weten inmiddels niet beter dan dat het huis wordt verwarmd met de centrale verwarming. Toch kennen we allemaal die romantische en sfeervolle beelden uit films en series. Mensen die de winterse kou en duisternis ontvluchten rond een gezellig knisperend haardvuur, met een goed boek en een drankje. Of misschien ken je het wel uit je eigen jeugd, van je ouderlijk huis of een logeerpartij bij opa en oma.
Relatief gezien is de komst van centrale verwarming ook nog helemaal niet zo lang geleden. Geen wonder dus dat de liefde voor zo’n gezellig dansend vlammenspel nog steeds in ons zit. En geen wonder ook dat steeds meer mensen toch weer een open haard of pelletkachel kopen. Dit laatste type haard wordt gestookt met zogeheten houtpellets: kleine korrels die bestaan uit samengeperst houtafval.
Dit stoken op houtpellets in plaats van gewone houtblokken is slechts één manier waarop haarden zich ontwikkeld hebben. Houtkachels en -haarden worden tegenwoordig ontworpen om een zo hoog mogelijk rendement te halen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het warm stoken van de woning met een haardvuur is daardoor niet alleen meer weggelegd voor mensen die een hogere energierekening op de koop toe willen nemen.
In het ontwerpen en produceren van moderne haarden wordt ook op andere manieren rekening gehouden met het milieu. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verbrandingsproces tijdens het stoken, maar uiteraard ook naar het productieproces van de kachel zelf. Uiteraard zonder dat dit iets afdoet aan de kwaliteit van het toestel: zo kun je met een schoon geweten genieten van de warmte van jouw haardvuur.
Naast de kachel speelt natuurlijk ook het gebruikte hout een belangrijke rol bij de efficiëntie van het opgestookte haardvuur. Allereerst is het voor een schone en efficiënte verbranding belangrijk om droog, schoon hout te gebruiken. Behandeld hout is uit den boze omdat bij de verbranding hiervan schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Bovendien geeft elke houtsoort weer eigen, unieke eigenschappen aan je haardvuur. Essenhout bijvoorbeeld brandt traag en geeft veel warmte af. Berkenhout staat dan weer bekend om de schone verbranding, waardoor het rookkanaal minder vervuild wordt.
Is jouw enthousiasme al aangewakkerd? Zie jij jezelf al rond dat gezellige haardvuur zitten om de donkere, kille maanden die nog voor ons liggen te trotseren? Laat de rest van de winter maar komen, jij zit er warmpjes bij.