Economie

Partnerbijdrage

Tips om je voor te bereiden op de kostbare winter die eraan komt

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de prijzen voor gas alle records breken de laatste tijd. We hoeven volgens de experts nog niet te vrezen voor een tekort aan gas, maar dat gas moeten we wel duur betalen. Daarom een aantal tips om je goed voor te bereiden op de winter, zodat je hopelijk wat gas kunt besparen.


Leestijd: 1 minuut

Tips om je voor te bereiden op de kostbare winter die eraan komt
Tips om je voor te bereiden op de kostbare winter die eraan komt

Hoewel nu de meeste dagen het kwik nog boven de 25 graden uitkomt, hebben we in de winter meestal niet veel meer dan 5 of 10 graden op een ‘warme’ dag. Veel mensen vinden het dan toch prettig om binnen in huis een temperatuur van 22 of soms wel 23 graden te hanteren. Hoewel dat erg lekker is, gaat dit de aankomende winter een hoop geld kosten. Beter is het om in de aanloop naar de winter langzaamaan te wennen aan een temperatuur van 19 of 20 graden in huis. Begin niet te vroeg met stoken is het devies.

Het is misschien een beetje cliché, maar een warme trui doet wonderen. Je hoeft de kachel niet zo hoog op te stoken als je een lekkere warme trui aantrekt. En telkens wanneer je een avond minder hard stookt, blijft je portemonnee beter gevuld.

Dit klinkt wellicht een beetje radicaal, alsof de bouwmaterialen opraken. Dat zal niet gebeuren. Maar er zijn inmiddels wel wachtrijen bij isolatiebedrijven en bedrijven die kunststof kozijnen leveren. Als je wilt isoleren of wilt overstappen op kunststof kozijnen kun je het beste zo snel mogelijk om offertes vragen. Je kunt dan meteen vragen binnen hoeveel tijd er geleverd kan worden. Voor kozijnen kun je bijvoorbeeld een offerte opvragen bij Het Kozijnenhuis. En vergeet ook niet om te kijken naar subsidies. Voor subsidies geldt wel: op is op.

Hoe je het ook wendt of keert: je kunt niet in de kou gaan zitten. Stoken moet je toch. Wees je bewust van je stookgedrag, en bespaar waar dat mogelijk is. Maar uiteindelijk zul je toch je huis op temperatuur moeten brengen. En dat kost geld. Té veel zorgen maken is niet goed voor een mens, dus doe dat dan ook maar niet.