Economie

Partnerbijdrage

Tips om zelf houten kozijnen te schilderen

Kunnen de houten kozijnen van jouw koopwoning wel een opknapbeurt gebruiken? Dan is dit hét perfecte moment om de verfkwast erbij te pakken. Het schilderen van houten kozijnen is niet lastig, maar vergt wel wat tijd en aandacht. Hieronder staan 6 belangrijke tips op een rijtje om de verfklus te laten slagen. Zo maak je de woning weer helemaal lenteklaar!


Leestijd: 2 minuten

Tips om zelf houten kozijnen te schilderen
Tips om zelf houten kozijnen te schilderen

Tip 1: Werk met professioneel materiaal

Een goed resultaat begint bij een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt en kies voor producten van professionele kwaliteit. Slechte verfkwasten kunnen bijvoorbeeld haren loslaten en zo een strak resultaat in de weg zitten. Wanneer je zo lang mogelijk wil genieten van mooie geschilderde kozijnen, is het daarnaast belangrijk om goede grondverf en lak aan te schaffen. De Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak is bijvoorbeeld perfect voor deze klus. De buitenverf is zeer duurzaam, heeft een optimale glansbehoud en gaat zelfs onder de wisselende Nederlandse weersomstandigheden ruim 10 jaar mee. De lakverf met goede vloeiing wordt zowel door professionele schilders als doe-het-zelvers gebruikt.

Tip 2: Schuur het hout grondig

Voordat je de kozijnen kunt verven, moet je het oppervlak grondig schuren. Begin met een grove korrel en werk in stapjes naar schuurpapier met een fijne korrel. Lukt het niet om de oude verfresten weg te schuren? Gebruik dan een verfkrabber en eventueel afbijtmiddel. Vergeet niet om het hout naderhand goed schoon en stofvrij te maken.

Tip 3: Repareer scheuren en gaten

Tijdens het schuren kun je beschadigingen of zelfs houtrot tegenkomen. Repareer scheuren en gaten direct met houtvuller. Wanneer je dit pas na het aanbrengen van grondverf doet, zal het resultaat minder strak zijn.

Tip 4: Draag beschermende kleding

Het is verstandig om beschermende kleding te dragen als je werkt met buitenverf. Buitenverf op terpentinebasis is niet alleen lastig te verwijderen van je kleding en handen, maar bevat ook vluchtige organische stoffen. Deze ‘VOS’ kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Naast schilderskleding en handschoenen is een mondkapje dus ook een slimme aankoop.

Tip 5: Verf met de houtnerf mee

De verf droogt het mooiste op als je met de houtnerf van de houten kozijnen mee verft. Werk voor de grote oppervlaktes met een lakroller en gebruik voor alle randen en hoekjes een kwalitatieve kwast.

Tip 6: Verwijder afplaktape zo snel mogelijk

We raden aan om de afplaktape meteen te verwijderen zodra je klaar bent met schilderen. Als de verf eerst helemaal opdroogt, kan de tape vast komen te zitten en bij het verwijderen stukjes verf meetrekken. Dat wil je natuurlijk voorkomen!