Economie

Tweede Kamer: investeer meer in Groningen!

Gisteren steunde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer een motie over meer geld voor Groningen. De motie was vorige week ingediend door VVD en CDA tijdens het debat over de gaswinning in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Tweede Kamer: investeer meer in Groningen!
Tweede Kamer: investeer meer in Groningen!

Gronings gas heeft veel geld in het laatje gebracht de afgelopen decennia, dus de initiatiefnemers zijn van mening dat het tijd is dat het kabinet eens iets terug gaat doen. Indiener Jeroen van Wijngaarden (VVD) en Agnes Mulder (CDA) stellen voor dat het kabinet ook buiten de vastgestelde budgetten voor verkeer en infrastructuur meer geld moet besteden aan de regio. 

Dit extra geld kan namelijk goed besteed worden aan de verdubbeling van de N33 en aan Groningen Airport Eelde. 

Verdubbeling N33

De N33 vanuit Assen naar Eemshaven is slechts tot Zuidbroek vierbaans. Plannen om de autoweg ook tot Appingedam te verdubbelen waren er wel, maar de uitvoering werd gestaakt door de stikstofproblematiek. Ook werd het beschikbare geld liever besteed aan de Ringweg Zuid. De Tweede Kamer wil dat de verdubbeling wordt doorgezet en ook dat er plannen komen voor het overige stuk N33. 

Groningen Airport Eelde

Om de luchthaven draaiende te houden moet er elk jaar 6 tot 8 miljoen bijgelegd worden. Groningen zelf kan dat niet opbrengen. Het vliegveld trekt echter allerlei bedrijven naar de regio toe is de jaarlijkse miljoen wel waard.