Economie

Partnerbijdrage

Veiligheid voor particulieren en bedrijven

Veiligheid staat voorop, dat is een vaak gehoorde uitspraak. En het klopt ook. Wanneer je maatregelen neemt om de veiligheid in je woning of je bedrijf te verhogen, heb je een veiliger gevoel. En dat geeft rust. Door bijvoorbeeld het plaatsen van een brandmeldinstallatie of alarmsysteem die aangesloten is op een meldkamer, kun je een flinke brand of inbraak vermijden.


Leestijd: 2 minuten

Veiligheid voor particulieren en bedrijven
Veiligheid voor particulieren en bedrijven

Hoewel brandmelders nog niet verplicht zijn in een bedrijf, zijn ze dat sinds 1 juli 2022 wel in woningen. Echter is het verstandig om ook in een bedrijf of winkelpand een brandmeldinstallatie te plaatsen. In nieuwbouwwoningen was het plaatsen van rookmelders al verplicht sinds 2003, maar nu is voor alle bestaande woningen deze plicht. Dit is opgenomen in het Bouwbesluit.

Deze regeling geldt ook voor huurders. Het is de verantwoordelijkheid van de verhuurder om te zorgen voor een rookmelder, maar het is de verantwoordelijkheid van de huurder om hier onderhoud aan te plegen. Dat betekent: de batterij vervangen en om de zoveel jaar de brandmelder vervangen.

Tegenwoordig bestaan er brandmeldinstallaties met de Advanced Signal Analysis-technologie, oftewel ASA. Hierdoor vangt de melder signalen op en splitst deze op in afzonderlijke waarden. Je kunt een melder met ASA op verschillende manieren inzetten. Bijvoorbeeld als zeer gevoelig, waardoor je ruimtes waarin eigenlijk geen rook of stoom ontstaat met een hoge gevoeligheid beschermt. Juist in ruimtes waar bijvoorbeeld douchestoom of rook van lasapparatuur aanwezig is, kan de gevoeligheid wat lager. Zo voorkom je vervelende, ongewenste meldingen.

Rookmelders kunnen ook aangesloten worden op een alarmsysteem. Wanneer er dan brand wordt gesignaleerd door de rookmelder, gaat er een sirene af. Je kunt de rookmelders ook aansluiten op een alarmsysteem met meldkamer. Dan wordt er vanuit de meldkamer direct actie genomen, ook wanneer je niet thuis bent of ligt te slapen.

Een alarmsysteem zorgt ervoor dat je bedrijf of woning met behulp van detectoren, sensoren en contacten volledig wordt beveiligd. Wanneer er een ongewenst persoon door het pand loopt, kan het worden doorgegeven aan de meldkamer wanneer je een alarmsysteem met meldkamer hebt. Zij waarschuwen dan de contactpersonen die je hebt opgegeven en schakelen zo nodig de politie in. Met behulp van een pincode of een afstandsbediening zorg je ervoor dat het alarmsysteem allen afgaat wanneer het nodig is.

Uit onderzoek blijkt dat inbrekers het liefst zo snel mogelijk binnen zijn, hun buit maken en weer weg zijn. Goede sloten zorgen er al voor dat een inbreker niet zomaar binnen is. Inbrekers proberen iedere kans op confrontatie met slachtoffers te vermijden, dus ze willen zo snel mogelijk binnen zijn en weer weg zijn. Hoe langer iemand bezig is met inbreken, hoe groter de kans dat iemand ze betrapt. En dat willen ze juist niet. Wanneer ze een alarmsysteem zien, hebben ze misschien direct geen behoefte meer aan een inbraak. Het schikt af. Het is heel verstandig om een alarminstallatie of brandmeldinstallatie te laten plaatsen door een professioneel bedrijf. Zo weet je zeker dat je goed wordt beveiligd.