Economie

Verplicht energielabel C voor kantoorgebouwen: “werk aan de winkel voor Groningse pandeigenaren”

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag het vanaf die datum niet meer als kantoor gebruikt worden. Groningen Werkt Slim (GWS) kan kantoor- en pandeigenaren helpen in de route die ze moeten afleggen om het verplichte label tijdig in huis te krijgen. “Er is voor veel pandeigenaren echt werk aan de winkel”, waarschuwt Floris van Dijk van GWS in de meest recente editie van de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 3 minuten

Verplicht energielabel C voor kantoorgebouwen: “werk aan de winkel voor Groningse pandeigenaren”
Verplicht energielabel C voor kantoorgebouwen: “werk aan de winkel voor Groningse pandeigenaren”

Energielabel C

Sinds 2012 wordt er gewerkt met energielabels voor utiliteitsgebouwen. Het meest groene energielabel is label A, dat gelijk staat aan een zeer laag energieverbruik; de minst energiezuinige panden krijgen label G. Nog zo’n anderhalf jaar en dan moeten kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben, wat inhoudt dat een pand relatief zuinig is, maar dat er nog altijd ruimte is voor verbeteringen. Op papier betekent label C een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar.

Gehandhaafd

Kantoorgebouwen die geen label C hebben, mogen dus vanaf 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. “Vanaf die datum wordt er door de gemeentes in Nederland, en dus ook door de gemeente Groningen, gehandhaafd”, zo vertelt Floris van Dijk, projectleider van GWS. “Het is dus echt zaak om voor die tijd een energielabel aan te vragen, en om aan de eisen van label C te voldoen.” De regel geldt niet voor onder andere monumenten, kerken en ziekenhuizen. De eigenaren van de panden waarvoor de wetgeving wél geldt hebben medio juli al een brief gehad van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin ze worden gewezen op de komende wetgeving.

Werk aan de winkel

Voor tientallen, zo niet honderden Groningse pandeigenaren betekent de aankomende wetgeving dat er werk aan de winkel is, zo ziet Van Dijk in de dagelijkse praktijk.  “Veel pandeigenaren zijn zich ervan bewust dat deze wetgeving eraan komt, en nemen dan ook al de nodige energiebesparende maatregelen. Maar er zijn ook veel pandeigenaren die zich niet realiseren want de wetgeving voor hen betekent en ook: dat er écht gehandhaafd wordt, met eventuele sluiting tot gevolg.” Volgens Van Dijk zijn het met name de eigenaren van kleinere mkb-bedrijven, zoals makelaars-, accountants- en notariskantoren, die zich nog te weinig bewust zijn van wat er komen gaat.

Hulp en advies

Pandeigenaren die nog geen energielabel hebben, of nog geen label C, kunnen kosteloos de hulp van Groningen Werkt Slim inschakelen, vertelt Van Dijk.  “Er zijn in Groningen en omgeving meerdere gecertificeerde energielabel adviseurs die je als pandeigenaar kunt inschakelen. Afhankelijk van mogelijk verdere plannen en ambities van een pandeigenaar, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud of renovatie, kunnen we de eigenaren in contact brengen met voor hen de meest geschikte partij”, vertelt Van Dijk. Bij het vaststellen van het energielabel wordt gekeken naar onder meer isolatie van vloeren, plafonds en wanden, verlichting, ramen en technische installaties (verwarming, koeling, ventilatie).

Als een pand of gebouw niet aan label C voldoet, zullen er energiebesparende maatregelen genomen moeten worden. “Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, LED-verlichting of HR++ glas”, zegt Van Dijk. Ook hierbij kan GWS de pandeigenaar adviseren en informeren. De adviseurs van GWS kunnen bijvoorbeeld adviseren over financieringsmogelijkheden en subsidies waarop de pandeigenaren een beroep kunnen doen. “Bovendien kunnen we de pandeigenaren in contact brengen met partijen die de klus voor hen zouden kunnen uitvoeren.

Huurders

De nieuwe wetgeving heeft niet alleen consequenties voor pandeigenaren, maar kan ook gevolgen hebben voor huurders, benadrukt Van Dijk. “Als een pand op 1 januari 2023 niet aan de eisen voldoet, en dus niet meer als kantoor gebruikt mag worden, betekent dit voor huurders dat zij dus vanaf die datum op zoek moeten naar een andere kantoorruimte.” Huurders die willen weten of en welk energielabel hun pand heeft, kunnen daarvoor terecht op www.ep-online.nl.  “Na het invullen van de postcode en het huisnummer kun je hier zien of een pand al een energielabel heeft en zo ja, welke.”