Economie

Vici-beurzen van 1,5 miljoen euro voor drie onderzoekers Rijksuniversiteit Groningen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie onderzoekers van de RUG een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. Jan-Willem Romeijn, prof. dr. Steven Hoekstra en prof. dr. Karina Caputi kunnen hiermee gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoek opbouwen.


Leestijd: 2 minuten

Het onderzoek waarvoor prof. dr. Romeijn 1.5 miljoen euro krijgt toegekend, heet 'Goudkoorts in de data-mijn.' Psychiatrie en psychologie maken steeds meer gebruik van data science methoden. In dit project worden deze methoden aan de hand van wetenschapsfilosofische inzichten onderzocht. Uniek aan het onderzoek is dat het een wiskundig begrip van de methoden koppelt aan kennis van een wetenschappelijke context waarin deze methoden worden toegepast, de psychopathologie. Daarmee wordt het gebruik van de methoden verhelderd, zodat die in de praktijk van het laboratorium en de kliniek betrouwbaarder worden en beter te verantwoorden zijn. Het resultaat is een praktijk-georiënteerde en wiskundig precieze epistemologie voor data science methoden, waarmee het wetenschappelijke gebruik van deze methoden wordt verbeterd.

Het onderzoek van prof. dr. Hoekstra is genaamd 'Met gevangen moleculen op zoek naar ontbrekende antimaterie.' Het Standaardmodel van de deeltjesfysica heeft een probleem: het kan niet verklaren hoe wij (en alle andere materie om ons heen) voortgekomen zijn uit de oerknal. Met een sterk afgekoeld en in elektrische velden vastgehouden wolkje moleculen testen onderzoekers het model beter dan ooit.

Het onderzoeksproject van prof. dr. Caputi heeft de naam 'De Eerste Stappen van Sterrenstelsels' gekregen. Al vele jaren onderzoeken sterrenkundigen de sterrenstelsels, maar hun ontstaan en groei na de oerknal blijven grotendeels onbekend. Dit project zal het begin van de evolutie van sterrenstelsels onderzoeken zoals dat nog nooit eerder mogelijk was, met de grootste ruimtetelescoop ooit gemaakt: de James Webb Space Telescope.

Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die met succes hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De financiering biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.

In totaal zijn er 22 vooraanstaande wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale Geesteswetenschappen (SGW) die een Vici-financiering ontvangen. Eerder zijn de toekenningen van Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) al bekend gemaakt, waarbij Prof. dr. Marcel van Vugt en prof. dr. Gerard Koppelman een Vici-financiering mochten ontvangen.