Economie

Partnerbijdrage

Vier tips voor het kopen van aandelen

Gaat de Bitcoin koers stijgen? Gaan de aandelen op de Dow Jones stijgen? Helaas kan niemand deze vragen met 100 procent zekerheid beantwoorden. Als dit wel het geval was, was het erg eenvoudig om geld te verdienen. Je hoeft dan immers alleen maar te investeren in de crypto of aandeel koersen. Toch weet niemand of de prijzen daadwerkelijk gaan stijgen, al kan dat natuurlijk wel gebeuren. Desondanks is het altijd belangrijk om voorzichtig te zijn als je aandelen gaat kopen. Met de onderstaande tips zul je er hopelijk een succes van maken.


Leestijd: 2 minuten

Vier tips voor het kopen van aandelen
Vier tips voor het kopen van aandelen

Stap je in aandelen met de verwachting dat er spoedig snelle rijkdommen wachten? Tenzij je extreem veel geluk hebt, verdubbel je je geld het komende jaar niet door in aandelen te beleggen.  Dergelijke rendementen kunnen over het algemeen niet worden behaald, tenzij je veel risico neemt door bijvoorbeeld veel op marge te kopen of een kansje te wagen. Op dit punt ben je de grens overgestoken van beleggen naar speculeren. In de Bitcoin nieuwsupdates hoor je nog wel eens over een crypto investeerder die binnen een mum van tijd veel geld heeft verdiend, maar dit zijn unicums. Verwacht dus niet te veel van het investeren in aandelen!

Het simpel houden bij beleggen is niet dom. De zeventiende-eeuwse filosoof Blaise Pascal zei ooit: "Alle ellende van de mens komt voort uit het niet rustig alleen in een kamer kunnen zitten." Dit beschrijft het investeringsproces treffend. Degenen die te vaak handelen, zich concentreren op irrelevante datapunten of het onvoorspelbare proberen te voorspellen, zullen waarschijnlijk enkele onaangename verrassingen tegenkomen bij het beleggen. Door je te concentreren op bedrijven met economische eisen, die een veiligheidsmarge vereisen bij het kopen en door te beleggen met een langetermijnhorizon, kun je je kansen op succes juist aanzienlijk vergroten.

Als je je alleen laat leiden door de aandelenkoersen bij je koop- en verkoopbeslissingen, maak je een grote fout. Het is beangstigend hoeveel mensen aandelen zullen kopen alleen omdat ze recentelijk zijn gestegen en diezelfde mensen zullen hun investeringen verkopen wanneer de aandelen recentelijk slecht hebben gepresteerd. Wake-up call: als de aandelen zijn gedaald, zijn ze laag, en dat is over het algemeen het moment om te kopen! Evenzo, wanneer ze omhooggeschoten zijn, zijn ze hoog, en dat is over het algemeen het moment om te verkopen! Zo kun je dus geld verdienen door te investeren in aandelen!

Een van de meest gehoorde disclaimers in de financiële wereld is: "Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten." Hoewel dit inderdaad waar is, zijn prestaties uit het verleden nog steeds een goede indicator van hoe mensen in de toekomst weer zullen presteren. Dit geldt niet alleen voor investeringsmanagers, maar ook voor bedrijfsmanagers. Als een bedrijf een sterke reputatie heeft op het gebied van het betreden en winstgevend uitbreiden van nieuwe bedrijfstakken, moet je hier rekening mee houden bij het waarderen van de aandelen.