Economie

VRelax: innovatieve app en VR-bril in de strijd tegen stress en mentale problemen

Een app en VR-bril voor positieve afleiding bij stress, burnoutklachten, angst en somberheid. Dat is VRelax, van het gelijknamige Groningse bedrijf. “Met VRelax willen we Nederland mentaal gezonder maken en gevoelens van stress en somberheid verminderen”, zo vertelt VRelax-marketing manager Sebastiaan Lommelaars.


Leestijd: 1 minuut

VRelax: innovatieve app en VR-bril in de strijd tegen stress en mentale problemen
VRelax: innovatieve app en VR-bril in de strijd tegen stress en mentale problemen

VRelax zag vier jaar geleden het levenslicht als e-health-oplossing voor mensen met psychiatrische of mentale problemen. Het is een virtual reality bril met een app, waarmee de drager zelf kan kiezen uit verschillende virtuele omgevingen. Een onderwaterlandschap bijvoorbeeld, of een uitgestrekte savanne of juist een oer-Hollandse wei met koeien. In deze omgevingen zijn interactieve oefeningen te vinden die extra ontspanning geven.

Het is niet ‘zomaar’ een ontspannend trucje, in tegendeel. VRelax is CE-gecertificeerd en de ontspannende en stressverminderende werking is onderbouwd met uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, zo vertelt Lommelaars. Hij wijst als voorbeeld op een recent onderzoek onder IC-verpleegkundigen van het UMCG in coronatijd. IC-verpleegkundigen konden in een speciale relaxruimte gebruik maken van VRelax, waarbij hun stressniveau werd gemonitord. “Hieruit bleek dat gebruikers binnen tien minuten een stressreductie van maar liefst 40 procent lieten zien”, zo vertelt Lommelaars over het onderzoek op economie.groningen.nl.

Verder lezen? Klik hier.