Economie

Partnerbijdrage

Waarom een energielabel bedrijfspand aanvragen

Het aanvragen van een energielabel is voor bedrijven handig en in veel gevallen zelfs verplicht. Met een dergelijk label kan aangetoond worden hoe energiezuinig een pand is. Energielabels worden toegekend door gecertificeerde bedrijven die bevoegd zijn tot het uitgeven van dergelijke labels.

Zij doen onderzoek naar de duurzaamheid van een gebouw en in welke mate het pand energiezuinig is. Het energielabel is daarom verdeeld in verschillende stappen. Energielabel A is het meest duurzaam en is voorzien van een groene kleur. Energielabel B is iets lichtergroen, C is lichtgroen, D is geel, E is donkergeel, F is oranje en het laatste energielabel is G met een donkerrode kleur.


Leestijd: 1 minuut

Waarom een energielabel bedrijfspand aanvragen
Waarom een energielabel bedrijfspand aanvragen

Een reden om een energielabel bedrijfspand aan te vragen is de verplichting die in veel gevallen geldt. Als een bedrijfspand verkocht, verhuurd of gebouwd wordt, dan moet er een energielabel komen. Aan de hand daarvan kan worden aangetoond hoe zuinig een gebouw is. Dit is door de overheid in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat bedrijven zo duurzaam mogelijk worden. Als er niet aan deze verplichting wordt voldaan en er dus niet getoond kan worden hoe de zaken ervoor staan, dan kan het bedrijf een boete verwachten vanuit de overheid die kan oplopen tot wel € 20.000,-.

De belangrijkste reden om een energielabel aan te vragen is om erachter te komen hoe het ervoor staat met de duurzaamheid van het bedrijfspand. Als aan de hand van het label blijkt dat het slecht gesteld is met de duurzaamheid, dan kunnen er maatregelen worden genomen. Aan de hand van het onderzoek dat gedaan is kunnen dan de nodige aanpassingen aan het pand worden gedaan. Vanaf 2023 is het voor bedrijven zelfs een verplichting om een energielabel A, B of C te hebben op een pand. Is dat niet het geval, dan mag het gebouw niet meer gebruikt worden. Een energielabel bedrijfspand kan je aanvragen via EnergielabelVoorMijnPand.nl.