Economie

Partnerbijdrage

Waarom is goed poetsen zo belangrijk?

Je tanden en tandvlees poetsen is een belangrijke manier om ze schoon, gezond en vrij van mondziekten te houden. De belangrijkste reden om te poetsen is om plak te verwijderen en te voorkomen dat het zich weer opbouwt op je tanden en langs je tandvleesrand.


Leestijd: 3 minuten

Waarom is goed poetsen zo belangrijk?
Waarom is goed poetsen zo belangrijk?

Tandplak is de belangrijkste oorzaak van tandbederf, gaatjes en tandvleesaandoeningen, dus het is belangrijk om je tanden twee keer per dag goed te poetsen. Het verwijderen van tandplak is zo belangrijk dat als je je tanden een paar dagen niet poetst, er ernstigere mondaandoeningen kunnen ontstaan.

Tand floss en tandenstokers zijn gemakkelijk te gebruiken hulpmiddelen die goed werken en een van je beste verdedigingen tegen tandvleesaandoeningen kunnen zijn. Tandplak en bacteriën hopen zich op aan de tanden en veroorzaken tandvleesaandoeningen. Als onderdeel van je dagelijkse mondhygiëne moet je twee keer per dag minstens twee minuten je tanden poetsen. 

Je moet ook flossen of het stoken van je tanden in je dagelijkse routine opnemen. Flossen werkt goed om plekken schoon te maken waar je tandenborstel niet kan komen. De hele dag door blijven suikers en zuren uit eten en drinken hangen in kleine spleetjes en nauwe ruimtes tussen de tanden. Flossen helpt om deze moeilijk bereikbare plaatsen schoon te krijgen.

Maar die paar minuten kunnen je helpen om de rest van je leven een goede mondgezondheid te hebben. Je tanden stoken of flossen is een van de beste dingen die je kunt doen om je tandvlees gezond en schoon te houden. Maak er een regelmatige gewoonte van; je tandvlees zal je dankbaar zijn.

Tandbederf kan leiden tot gaatjes in de tanden, je kunt zo zelfs een tand verliezen. Poetsen helpt ook voorkomen dat je adem slecht wordt. Om tandvleesaandoeningen te voorkomen is het belangrijk om je tanden te poetsen. Als je een paar dagen je tanden niet poetst, kun je een tandvleesontsteking krijgen. Als je poetst, ontdoe je je tanden van tandplak, de belangrijkste oorzaak van tandbederf en tandvleesaandoeningen. Voor je het weet heb je last van tandbederf of erger nog; heb je wortelkanaalbehandeling (ook wel endodontologie nodig)

Als je goed poetst, kun je voorkomen dat je tandplak krijgt. Bacteriën zetten na het eten en drinken het suiker op je tanden om in zuren. Deze zuren vreten je tandglazuur aan en maken gaatjes, gaatjes genaamd. Gingivitis, een tandvleesaandoening die je tandvlees rood, gezwollen en pijnlijk kan maken, wordt ook veroorzaakt door tandplak.

Om te voorkomen dat je gaatjes krijgt, moet je tandplak verwijderen. Daartoe moet je twee keer per dag je tanden poetsen en minstens één keer per dag flossen. Als je poetst, pak je ook het tandvlees aan, wat het gezond houdt en tandvleesaandoeningen tegenhoudt. De belangrijkste dingen die je kunt doen om je tanden en tandvlees gezond te houden zijn poetsen en flossen of je tanden stoken.

Gezond eten en genoeg vitaminen binnen krijgen is ook aan te raden voor een goed gebit.

We raden je aan een tandenborstel te gebruiken met zachte haren. Als je niet al je tanden schoon krijgt, kun je misschien een elektrische tandenborstel proberen. Zorg ervoor dat de tandpasta die je gebruikt fluoride bevat, zodat het glazuur van je tanden versterkt en weer opgebouwd kan worden. Er zijn vele soorten tandpasta, waaronder tandpasta's die tanden witter maken, helpen tegen gevoeligheid en meer. Kies de tandpasta die het beste bij je gebit past.

Als je twee keer per dag je tanden poetst, kun je tandvleesaandoeningen vrijwel geheel voorkomen. Door dit te doen voorkom je ook ernstigere problemen en ingewikkelde medische ingrepen, zoals wortelkanaalbehandelingen.

Elke 3 tot 4 maanden moet je een nieuwe tandenborstel kopen. Als je ziet dat de haren van je tandenborstel rafelig worden, is een nieuwe goede tandenborstel zeker aan te raden!