Economie

Partnerbijdrage

Waarom kies jij voor zonnepanelen in Groningen?

De prijzen voor gas en energie stijgen hard, en dus gaan we – al dan niet noodgedwongen – op zoek naar duurzame alternatieven. De één isoleert zijn woning, de ander kiest voor zonnepanelen en weer een ander kiest voor het moderniseren of vervangen van verouderde huishoudelijke apparaten. Het doel mag helder zijn: besparen op energie, zodat de financiële klap in de winter minder groot is. Waarom kies je voor zonnepanelen in Groningen?


Leestijd: 2 minuten

Waarom kies jij voor zonnepanelen in Groningen?
Waarom kies jij voor zonnepanelen in Groningen?

Wat de reden ook mag zijn, energie wordt momenteel duur betaald. Steeds meer particulieren – en ook bedrijven – merken de gevolgen aan den lijve. Elk stukje energie dat je kunt besparen is daarom meegenomen. Bewuster omgaan met de lichten in huis, minder lang douchen en de verwarming een graadje lager; het zijn maatregelen die veel mensen frustreren, maar ze zijn niettemin nodig om het energieverbruik terug te kunnen schroeven. Ter aanvulling kan men kijken naar duurzame energiebronnen die een groot deel van het energieverbruik compenseren, zoals zonnepanelen.

Wat is nou precies het grote voordeel van zonnepanelen? In de essentie draait het om de (on)afhankelijkheid van het energienet. Wil je minder (dure) energie van het net gebruiken, dan zijn zonnepanelen een uitstekende keuze. De opgewekte energie van zonnepanelen is na de installatie ‘gratis’ (minus investering) en geldt als geschikt substituut van de dure stroom van het net.

In Groningen is het om uiteenlopende redenen interessant om zonnepanelen te overwegen. Veel huishoudens in de provincie komen namelijk in aanmerking voor twee speciale regelingen: de Regeling voor fysieke schade en werken voor aardbevingsschade, en aanvullend de Subsidie Waardevermeerdering Woning. De toegekende vergoeding kan gebruikt worden voor een duurzame investering in de woning, en wordt daarom vaak gebruikt om zonnepanelen te installeren.

Verschillende mogelijkheden

Diverse regelingen maken de weg dus vrij voor duurzame oplossingen in de provincie. Ook zonder die regelingen kan het evenwel interessant zijn om te kiezen voor zonne-energie. Dat heeft te maken met het feit dat je met zonnepanelen tegenwoordig alle kanten op kunt. Zo ben je niet langer verplicht te kiezen voor het kopen van zonnepanelen, maar kan je ook kiezen voor zonnepanelen huren. Door zonnepanelen te huren betaal je geen initiële kosten en profiteert toch vanaf dag 1 van zonnepanelen. Een interessante constructie voor particulieren, maar ook woningcorporaties.

Een goede keuze, zeker vandaag. Dit is misschien wel hét moment om een duurzame keuze te maken. De recente ontwikkelingen op de energiemarkt vragen erom, de financiële regelingen zijn beschikbaar en de mogelijkheden zijn eindeloos. De provincie Groningen is al langere tijd één van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Kijk alleen al naar de ontwikkelingen in de Eemshaven. Een investering in een duurzame en voordelige toekomst.