Economie

Partnerbijdrage

Waarom moet je sokken dragen in je sneakers?

Er kan iets vreemds bevredigend zijn aan het dragen van sneakers zonder sokken. Je voeten voelen licht aan en er zit geen dikke sok tussen jou en je schoen. Misschien weet je diep van binnen dat het niet goed voor je is en misschien is dat juist een deel van de aantrekkingskracht van het niet dragen van je herensokken. In het begin gaat het misschien goed, maar deze slechte gewoonte zal je inhalen. Het is dan ook zeker belangrijk om sokken te dragen in je sneakers, waarbij je eventueel ook nog voor speciale sneakersokken kunt kiezen. In dit artikel kun je daar meer over lezen.


Leestijd: 2 minuten

Waarom moet je sokken dragen in je sneakers?
Waarom moet je sokken dragen in je sneakers?

Hoe graag je ook denkt dat je voeten schoon zijn, dat is niet het geval als je stopt met het dragen van sokken. Je voeten kunnen elke dag meer dan 500 milliliter zweet produceren. Om dat in perspectief te plaatsen: dit is een derde tot een vierde van het aantal liter dat we per dag moeten drinken. Anders gezegd, dat is meer dan een halve liter zweet. Dat is veel vloeistof! Als zweet een steriele vloeistof was, zou zoveel vloeistof in je schoenen nog steeds een slechte zaak zijn. Helaas bevat zweet bacteriën. Bacteriën gedijen en planten zich snel voort in vochtige en donkere omgevingen. Die smetteloze voeten waar je zo trots op was, gaan stinken als je geen sokken aantrekt.

Het niet dragen van sokken kan ook pijn doen aan je voeten. Veel schoenen zijn niet ontworpen om direct contact te maken met je voet. Je kunt gemakkelijk een blaar krijgen als je een dag schoenen zonder sokken draagt. Een blaar op je voet is pijnlijk, maar als er geen sok is om je te beschermen, steek je een open wond in een met bacteriën gevulde schoen. De bacteriën die in je schoen groeien, hebben een gemakkelijke weg naar je bloedbaan via de blaar. Dit kan dan ook leiden tot een vervelende en gevaarlijke infectie. Een verhaal uit 2014 in de Daily Mail meldt dat een 12-jarige jongen bijna stierf nadat een blaar op zijn voet een toegangspoort tot een infectie was. Zijn blaar was ontstaan ​​door het dragen van schoenen zonder sokken.

Zelfs als het je lukt om je sokloze voeten in je schoenen te proppen zonder een blessure of een blaar op te lopen, kunnen de dingen die in de voering van je schoen leven nog steeds problemen veroorzaken. Als je zonder sokken gaat, loop je het risico een schimmelinfectie te ontwikkelen die onychomycose wordt genoemd. De schimmel is niet mooi, moeilijk te verwijderen en kan je teennagels beschadigen.

Als je lichaam zichzelf koel probeert te houden, ga je zweten. Zweterige voeten worden snel stinkende voeten en het kan moeilijk zijn om de vieze geur uit schoenen te krijgen. Experts raden aan zuiveringszout te gebruiken, medicinale inlegzolen te proberen, je schoenen te luchten en de dagen dat je je favoriete schoenen draagt ​​af te wisselen, maar als ze te veel gaan stinken, moet je nieuwe kopen.