Economie

Partnerbijdrage

Wat heeft invloed op de actieradius van een e-bike?

Als je een e-bike aanschaft krijg je bij de aankoop normaal gesproken advies over wat voor soort accu je nodig hebt. Je wilt namelijk een accu die past bij de kilometers die je dagelijks rijd op je e-bike. Logisch, want je hebt vast geen zin om regelmatig zonder ondersteuning te rijden. Maar wat fietsfabrikanten qua actieradius opgeven in het instructieboekje en wat de accu in de praktijk presteert, daar zit nog wel eens wat verschil tussen. Maar hoe kan dat eigenlijk? En wat heeft eigenlijk allemaal invloed op de actieradius? Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben en dit zijn misschien wel factoren waar je zelf nog niet bij hebt stil gestaan.


Leestijd: 2 minuten

Wat heeft invloed op de actieradius van een e-bike?
Wat heeft invloed op de actieradius van een e-bike?

Bandenspanning

Vele (elektrische) fietsers rijden op te zachte fietsbanden en dit heeft direct invloed op de actieradius van je elektrische fiets. Dit is zonde, want je fietst een stuk zwaarder en de banden slijten sneller.  Maar de motor en accu van je e-bike moeten ook een stuk harder werken waardoor je actieradius flink afneemt.

De juiste fietsbanden

Tegenwoordig kun je ook speciale ‘e-bike ready’ fietsbanden bestellen. Deze buitenbanden zijn gemaakt voor de hogere gemiddelde snelheid en hebben een lagere rolweerstand. Met de verkeerde buitenband en profiel kun je zomaar wat kilometers inleveren. Kies dus een geschikte e-bike band van een goed merk zoals Schwalbe, Continental of CST fietsbanden.

De buitentemperatuur

Accucellen houden niet van kou en een e-bike accu presteert het beste boven de 15 graden Celsius. Rijd je dus bijvoorbeeld ook met je fiets de winter door? Dan is het goed mogelijk dat je actieradius met wel 20% afneemt. Er zijn tegenwoordig ook speciale hoezen waardoor de accu iets beter op temperatuur blijft in de winter. Dit scheelt zeker een hoop als je de winterperiode ook op de fiets zit.

Ondersteuningsniveau

Elke elektrische fiets heeft meerdere ondersteuningsniveaus. Het ene fietsmerk werkt met niveau 1,2,3,4,5 en de ander werkt bijvoorbeeld met eco, sport, tour en turbo. Rijd je constant 25km/u alleen op de turbo stand? Dat kan zelfs een grotere 500wh accu al binnen 35 kilometer leeg zijn. Varieer dus regelmatig tussen eco, sport en turbo, dan kun je de actieradius van je e-bike enorm verbeteren.

Slijtage

De accucellen van een elektrische fiets slijten met de tijd ook en gaan niet oneindig lang mee. Per jaar neemt de actieradius zeker met een paar procent af. Je moet dus niet raar opkijken als je na een paar jaar al een stuk minder ver kan fietsen met een compleet opgeladen accu. Houd hier dus ook rekening mee als je een nieuwe e-bike gaat aanschaffen. Koop gelijk een accu met een grotere actieradius, daar krijg je op langere termijn echt geen spijt van.