Economie

Partnerbijdrage

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als werkende kun je je tegen veel zaken verzekeren. De arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering et cetera. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen en te bepalen wat voor jou van toepassing of noodzakelijk is. In dit artikel leggen we je alles uit over de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Lees dus snel verder!


Leestijd: 2 minuten

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je af kunt sluiten tegen verlies van inkomen. Wanneer je bijvoorbeeld langdurig ziek bent, een ongeval krijgt of invalide wordt, verzekert deze verzekering je van een inkomen. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en de verzekering die je afsluit, is de premie en de hoogte van de uitkering verschillend. Wanneer je in loondienst bent, zal je werkgever hier ook tegen verzekerd zijn. Wanneer je dan ziek bent, krijg je volgens je contracturen gewoon uitbetaald. Wanneer je (zelfstandig) ondernemer bent, is hiervoor niks geregeld en zul je een eigen verzekering af moeten sluiten.

Kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering

De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering hangt af van het beroep, je leeftijd, het verzekerde bedrag en het eigen risico. Wanneer je op kantoor werkt, is de premie minder hoog dan wanneer je in de bouw werkt. Wanneer je ouder wordt, betaal je ook steeds meer premie. Dit komt omdat je een hoger risico voor de verzekeringsmaatschappij bent. Je kunt al een  arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten voor €100 per maand. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de omstandigheden zoals eerder genoemd.

Wat krijg je uitgekeerd bij arbeidsongeschiktheid?

Wanneer je een ongeval hebt, invalide raakt of langdurig arbeidsongeschikt bent, krijg je 80% van je jaarinkomen. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag lager in te stellen, dan zal je premie automatisch ook lager zijn. Heb je een financiële buffer en kun je de eerste maanden arbeidsongeschiktheid zelf opvangen, dan breng je ook de maandelijkse premie omlaag. Op deze manier geef je namelijk de verzekeringsmaatschappij het idee dat je een minder groot risico voor hen bent dat je arbeidsongeschikt raakt. Natuurlijk zit een ongelukje in een klein hoekje, maar het is zeker verstandig om een extra vangnet voor jezelf op te bouwen.

Zo ben je op de hoogte van alles wat je moet weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met deze informatie kun je een overwogen keuze maken of de verzekering nodig is. Vergelijk verzekeringsmaatschappijen en kijk wat de hoogte van de premie gaat zijn en wie weet ben jij zo snel uit de brand geholpen.