Economie

Partnerbijdrage

Wat zijn PVC vloeren?

Fabrikanten gieten polyvinylchloride, of PVC, in vloeren, sanitaire leidingen en andere constructieartikelen. PVC is uiteindelijk gewoon een ingewikkelde manier om 'vinyl' te zeggen, een term waar veel mensen meer vertrouwd mee zijn. Deze synthetische verbinding is in wezen een plastic gemaakt van een combinatie van koolstof, waterstof en chloride. Net als houten planken en verschillende soorten tegels, hebben PVC vloeren zowel voor- als nadelen. In dit artikel leggen we uit met welke plus- en minpunten je rekening moet houden. Ook informeren je over het dweilen van een PVC vloer!


Leestijd: 2 minuten

Wat zijn PVC vloeren?
Wat zijn PVC vloeren?

PVC is een 100 procent recyclebaar product dat minimale energie en natuurlijke hulpbronnen vereist om te produceren. PVC begint als steenzout en ruwe olie, die beide gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Bij de productie zijn geen planten betrokken, in tegenstelling tot vloeren van bamboe, kurk en hardhout. Vloeren gemaakt van PVC zijn ook vlamwerend, wat een extra brandwerende laag toevoegt aan woningen. Bovendien zijn PVC-vloeren zeer aanpasbaar, duurzaam en waterbestendig. Verkrijgbaar in tegels en in elkaar grijpende panelen, PVC-vloeren zijn ook veel gemakkelijker voor doe-het-zelvers dan veel andere soorten vloeren.

PVC creëert een zachtere vloer dan hardhout of tegels, waardoor het beter bestand is tegen deuken en krassen, maar gevoeliger is voor groeven van scherpe voorwerpen, zoals teennagels van huisdieren. PVC kan het uiterlijk van andere soorten vloeren nabootsen, maar niet hun gevoel. PVC is ook het onderwerp van veel discussie als het gaat om toxiciteit. Velen vrezen dat dit door de mens gemaakte materiaal gevaarlijke chemicaliën bevat die kunnen ontgassen en kanker kunnen veroorzaken. Anderen vinden dat deze ontgassing een mythe is. Een potentieel schadelijke chemische stof in PVC, bekend als ftalaat, kan ontgassen, maar veel fabrikanten maken nu ftalaatvrij PVC. Sommige huiseigenaren maken zich echter nog steeds zorgen en vermijden vinyl wanneer ze kunnen.

Vind je de voordelen beter dan de nadelen? Laat dan een PVC vloer installeren in je woning. Dweil deze vloer vervolgens met behulp van de volgende tips.

Stap 1

Vul een reinigingsemmer met een oplossing van 1 kopje azijn per 3,8 liter gebruikt water. Voeg ook nog eens 1/2 theelepel afwasmiddel per 3,8 liter water toe als je een sterk vervuilde PVC-vloer hebt die een sterkere reiniging vereist.

Stap 2

Doop een dweil in de reinigingsoplossing en wring de dweil uit. Je wilt weinig vocht gebruiken bij het schoonmaken, zodat de vloer niet oververzadigd raakt met de reinigingsoplossing, dus zorg ervoor dat de dweil niet druipnat is van de vloeistof.|

Stap 3

Veeg de dweil over je PVC-vloer in lange, heen en weer gaande bewegingen. Dompel de dweil ongeveer elke 30 seconden terug in het mengsel, of zo vaak als nodig is om het verzamelde residu weg te spoelen en de nieuwe oplossing te absorberen. 

Stap 4

Laat de vloer aan de lucht drogen. Probeer, indien mogelijk, gedurende deze periode voetverkeer van de vloer weg te houden terwijl de vloer droogt om te voorkomen dat voetafdrukken en andere resten zich ophopen tijdens het droogproces.