Economie

Weer optimisme bij Groninger ondernemers


Leestijd: 1 minuut

In totaal verwacht 31 procent van de ondernemers in het tweede kwartaal van dit jaar een hogere omzet dan in het
eerste kwartaal; 14procent denkt dat hun omzet zal dalen. Het saldo is dus 17 punten positief. In het eerste kwartaal domineerden de bedrijven met een omzetdaling nog. Het saldo stond toen 11 punten in de min.

De verbetering met 28 punten heeft ongetwijfeld te maken met de wisseling der seizoenen. De winterperiode is voor veel sectoren een slappe periode. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bouw en de horeca, maar ook voor de detailhandel. De verbetering die nu wordt geconstateerd is volgens de onderzoekers echter te sterk om alleen aan seizoensinvloeden toe te schrijven. Zij zien ook de aantrekkende conjunctuur als aanjager van de betere cijfers.

In alle sectoren overheersen de positieve verwachtingen. Opmerkelijke koploper is het transport. Dat is ook de enige sector waarin het Noorden beter scoort dan landelijk. In andere takken van bedrijvigheid zijn de ondernemers in de noordelijke provincies iets terughoudender in hun verwachtingen.

Een belangrijke bijdrage aan het omzetherstel levert de export. De export trok in voorgaande kwartalen al aan. Daarvan profiteert in het Noorden de industrie het eerst en het sterkst. Maar als het in de industrie beter gaat, werkt dat na kortere of langere tijd door in andere sectoren.