Economie

Partnerbijdrage

Werkplek050: antikraak werken en studeren in een rijksmonumentale villa hartje Groningen

Elke stadjer is er wel eens voorbijgelopen: die grote gele villa aan het Hereplein. Het is het oude pand van de Nederlandse Bank en de bovenste verdieping bleek nog leeg te staan, in afwachting van renovatie- en verbouwplannen.


Leestijd: 1 minuut

“Dat is natuurlijk doodzonde”, verteld Maarten van der Stok, oprichter van Werkplek050. Met Werkplek050 heb ik nu een geweldige tijdelijke oplossing gevonden. Huurders kunnen hier vanaf 95,- p/m een werk- of studieplek huren in een van de mooiste gebouwen van Groningen. Hierdoor wordt de verdieping weer levendig en heeft de eigenaar een goede, tijdelijke oplossing voor het leegstandsprobleem.

Hoelang het project nog gaat duren, durft van der Stok niet te zeggen. “Het is hier in ieder geval heel gezellig en ook een beetje avontuurlijk. De werkplekken en voorzieningen zijn van goede kwaliteit, maar het is nou ook weer geen Hilton Hotel gelijk.”

Na de zomer hoopt de eigenaar ook weer meer studenten aan te trekken, vanwege de rustige sfeer die heerst in het gebouw. Van der Stok: “Je ziet dat studenten toch veel naar de UB trekken om daar massaal te studeren, maar wanneer ze hier eenmaal eens een dagje hebben meegedraaid zijn ze toch wel positief verast.”

Inmiddels maakt Werkplek050 onderdeel uit van Appelmoes Leegstandbeheer in Groningen en is de eigenaar druk bezig met het vinden van nieuwe, toekomstige plekken waar stadjers kunnen werken en wonen. Op die manier kan ook Werkplek050 blijven bestaan als de verdieping straks wordt verbouwd.

Mocht je een plek willen bemachtigen, dan adviseert van der Stok in ieder geval voor het einde van de zomervakantie eens te komen kijken. “We hadden vorig jaar na de zomer in een keer veel instroom, en dan gaan de mooiste plekjes als eerst weg.”