Economie

Werkplek050 biedt ondernemers en studenten een voordelige werkplek in hartje binnenstad

De groeiende vraag van Stadjers naar een voordelige werkplek in hartje Groningen heeft geleid tot een nieuw initiatief: Werkplek050. Met Werkplek050 snijdt het mes aan twee kanten: én Groningers kunnen goedkoop buiten de deur werken, én het is een oplossing voor leegstaand vastgoed.


Leestijd: 1 minuut

Werkplek050 biedt ondernemers en studenten een voordelige werkplek in hartje binnenstad
Werkplek050 biedt ondernemers en studenten een voordelige werkplek in hartje binnenstad

Maarten van der Stok, oprichter van Werkplek050, zag om zich heen hoeveel ondernemers en studenten het afgelopen jaar, als gevolg van de coronacrisis, thuis hebben gezeten, en wat dat met je doet. “Zo lang thuis werken gaat je niet in de koude kleren zitten”, zegt hij. Daarnaast kampt de stad nog steeds met leegstaand vastgoed, voornamelijk winkel- en kantoorpanden. “Hier moet wat aan gedaan worden, dacht ik.”

Van der Stok vond de oplossing in Werkplek050. Het initiatief heeft een plekje in het rijksmonumentale pand aan het Hereplein 4, waar de Nederlandse Bank heeft gezeten. “Het gaat om een verdieping die anders leeg stond.” Een werkplek kost hier slechts 80,- p/m. Mede omdat de huurders het pand zelf schoon maken, kan de huurprijs zo laag worden gehouden.

“Het was niet eenvoudig om alle partijen een passend recept te bieden”, blikt Van der Stok terug. “Pandeigenaren willen rendement waar ik huurders een sociale, eerlijke huurprijs wil bieden. Uiteindelijk heb ik het toch voor iedereen werkend gekregen, waar ik super trots op ben.”

“Steeds meer mensen willen het huis uit”

Van der Stok: “Inmiddels hoor ik met enige regelmaat van de mensen om me heen dat de muren thuis op hun afkomen. Veel bedrijven hebben van thuiswerken deels de norm gemaakt, omdat het ze zo goed bevalt en minder kost. Echter realiseert men naar mijns inziens niet dat het voor bijvoorbeeld sociale isolatie kan zorgen en/of minder teambuilding.”