Economie

Partnerbijdrage

Werkt intermittent fasting om af te vallen?

Intermittent fasting is een nieuwe trend. Volgens de voorstanders maakt het ons slanker en gezonder. Maar klopt dit wel? Werkt dit echt zo goed?


Leestijd: 2 minuten

Werkt intermittent fasting om af te vallen?
Werkt intermittent fasting om af te vallen?

Bij een intermittent fasting dieet (IF) eet je niks gedurende een bepaalde periode. Dit kan op een aantal manieren. Dit zijn de meest populaire methoden:

  • De meest gebruikt manier is time restricted feeding. Je eet bijvoorbeeld 8 uur wel wat en 16 uur niks. 
  • Een andere manier is whole day fasting. Je vast bijvoorbeeld 2 volledige dagen van de week.

Meer variaties? Lees in dit uitgebreide artikel meer over hoe je Intermittent fasting kunt toepassen.

Volgens de voorstanders van dit dieet zijn we niet gemaakt om de hele dag te eten. Het lichaam heeft dan namelijk geen tijd om zich te herstellen, wat mogelijk tot grote problemen kan zorgen. 

Door te vasten daarentegen zorg je ervoor dat het lichaam zich wel kan herstellen. Wat volgens aanhangers van deze theorie de kans op ziektes kan voorkomen. Een ander voordeel wat beschreven wordt, is dat het lichaam tijdens het vasten overgaat op vetverbranding.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen de gezondheidsbevorderende werking op de korte termijn. Zo lijkt het intermittent fasting dieet te helpen om af te vallen en daarnaast verbetert bij veel responden de bloedwaardes. Maar over de gezondheidseffecten op langere termijn is nog weinig bekend. Oftewel de conclusies zijn nog voorbarig.

Ook hier is nog weinig goed onderzoek naar gedaan bij mensen. Bij muizen lijkt het dieet wel beter te werken. Maar dierstudies kun je niet 1 op 1 vertalen naar mensen. Kortom, hier moet meer onderzoek naar gedaan worden om tot definitieve aanbevelingen te komen.

Het is belangrijk om stil te staan bij het feit dat afvallen vooral draait om een negatieve energiebalans. Oftewel je eet minder dan je nodig hebt. Dit betekent dus dat je ook met IF kunt aankomen, als je te veel eet in de zogenoemde eat window.

Ben je van plan van om af te vallen? Dan is het veel belangrijker om je je te richten op een leefstijl dat je kunt volhouden.

Gooi hierbij niet je hele eetpatroon in één keer om, maar verander je leefstijl met kleine stapjes. Kies hierbij voor gezonde recepten van FIT.nl die aansluiten bij wat je lekker vindt ipv. een voorgekauwd dieet wat niet bij je past.