Economie

Werkzoekenden uit oost-Groningen: vaste baan in Duitsland


Leestijd: 2 minuten

Het project ‘Ik Doe Mee’ biedt een opleiding aan tot lamineerder met een baangarantie en een goede beloning. Bestaande belemmeringen om in Duitsland te werken zijn weggenomen en er is financiering vrijgemaakt door inzet van middelen ter bestrijding van jeugdwerkloosheid. ,,Mooi is dat het project leidt tot allerlei initiatieven in Oost-Groningen om werkloosheid – ook in andere sectoren – tegen te gaan", zegt wethouder Erik Bieze van de gemeente Stadskanaal.

Vrijdag kregen de 13 werkzoekenden de arbeidscontracten en opleidingscertificaten uitgereikt. De groep gaat aan de slag bij het Duitse Aero Enercon als lamineerder. Een lamineerder lamineert de wieken van windturbines, zodat deze goed beschermd zijn tegen weersinvloeden. De nieuwbakken lamineerders krijgen ook een lease-auto overhandigd. Hiermee kunnen zij gedurende een half jaar carpoolend van thuis naar het werk rijden.

In Duitsland wordt veel werk gemaakt van het opwekken van duurzame energie. Zo plaatst de overheid de komende periode een groot aantal windturbines in Noord-Duitsland. Aero Enercon, gevestigd in Haren, is één van de betrokken Duitse bedrijven die werkzoekenden uit Oost-Groningen structurele banen aanbiedt.

Bij de Duitse windmolenbouwer in het Duitse Haren komen in totaal 300 banen beschikbaar. Ook volgens het UWV bewijst dit dat er net over de grens goede kansen zijn op een goede baan: ,,De werkgelegenheid in Duitsland is enorm toegenomen en Duitsers willen niet ver reizen naar hun werkplek. In Nederland hebben we in de grensstreek voldoende mensen, die ook mobiel zijn".

Het UWV verwacht dat er dit jaar ook nog veel banen gaan ontstaan in de beveiligingsbranche in Duitsland. Eures bekijkt of ook daarvoor een project kan worden gestart. Eures is het onderdeel van UWV dat zich bezig houdt met werk over de grens. In februari is Eures gestart met de eerste cursus van zes weken om de Nederlanders klaar te stomen voor fabriceren van de wieken van de windmolens.