Economie

Wim Bulten - Van boer tot vastgoedondernemer

Tot z’n 32e was Wim Bulten boer, nu is hij een van de grotere vastgoedondernemers van Groningen. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en heeft een uitgesproken visie voor de stad Groningen. “We willen toch allemaal dat de stad mooier wordt?" zegt hij tegen de Cityscoop. "Waarom werken we dan niet wat meer samen?”


Leestijd: 2 minuten

Vastgoedmagnaat Wim Bulten overleden
Vastgoedmagnaat Wim Bulten overleden

Een kleine dertig jaar geleden stopte de vastgoedondernemer met boeren en maakte de stap naar vastgoed. "Toen ik begin dertig was kon ik niet meer werken door artrose. Ik heb mezelf toen drie maanden de tijd gegeven om iets anders te bedenken, iets wat ik nog wel zou kunnen doen. En zo kwam ik bij huizen kopen, opknappen en ze vervolgens verhuren."

De ondernemer deelt de passie met zijn kinderen. Bulten: "Toen de kinderen jong waren was ik al panden aan het kopen. Ze zijn opgegroeid in het bedrijf. Momenteel is het merendeel van de panden in hun handen. Ze hebben hun weg gevonden in het bedrijf en pakken de dingen op die ze leuk vinden en goed kunnen. Ik zet hen of mijn andere werknemers niet op een vaste en beperkte functie, want ik wil graag dat degenen die bijvoorbeeld de verhuur doen ook meekijken met, laten we zeggen, de verbouwingen. Ik wil graag dat iedereen goed begrijpt hoe het hele proces verloopt."

Huisstijl

Het boerenverstand vindt z'n weg nog in Bultens huidige werk: "Een boer zou zeggen: je moet niet al je eieren onder één kip leggen. En dus hebben wij drie pijlers; verhuur van studentenkamers, verhuur van appartementen en studio’s en verhuur van winkels en horeca. Door de jaren heen hebben we onze eigen huisstijl ontwikkeld. In al onze huizen halen we de oorspronkelijke kleuren terug door een kleurenonderzoek te doen. De kunst is om het karakter van het pand naar voren te halen. Daarnaast gebruiken wij graag de onder studenten inmiddels bekende zwart-witte tegeltjes.”

Visie voor Stad

Door de groei van zijn bedrijf door de jaren heen en de verschillende belangen in de stad verbaast Bulten zich weleens over het feit dat hij nog nooit is uitgenodigd door de Gemeente Groningen. “Ik heb het gevoel dat er alleen maar wantrouwend naar ons wordt gekeken, alsof alle beleggers eigenwijze geldschrapers zijn met dikke auto's”, zegt Bulten. “Er zitten gerust wat minder frisse beleggers bij, maar die heb je in iedere sector. De gemeente heeft ons nooit gevraagd om mee te denken over bijvoorbeeld de kamernood, terwijl we daar best een steentje aan bij kunnen dragen. In al die jaren dat ik dit werk doe, heb ik nog nooit met een wethouder gezeten om over dit soort dingen te praten.”

In het nieuws

Dat Bulten wel eens negatief in het nieuws komt, doet de pandeigenaar niet meer zoveel: “Als het statement waar is dan doe ik er wat mee, maar als het niet waar is leg ik het naast me neer. Ik heb gehoord dat ik een seksist en een racist ben, maar dat is gewoon niet waar. Ik ben er drie jaar overspannen door geweest, maar meer jaren gaat het me niet kosten. Ik houd van m’n werk en ik houd van Groningen, ik ben verliefd op de stad. Laat me lekker mijn werk doen.”

Foto: Jan Buwalda