Economie

Partnerbijdrage

Wordt de toekomst elektrisch? Of houden we het toch bij hout en gas?

Jarenlang stonden gas en hout bekend als schone, natuurlijke en vertrouwde brandstoffen. De laatste jaren zien we dat deze tendens aan het verschuiven is. Wist vroeger niemand wat er precies met fijnstof bedoeld werd, tegenwoordig gaat er geen dag voorbij zonder dat het woord genoemd wordt. Onze voortschrijdende kennis heeft ons bewust gemaakt van de schadelijke effecten op onze gezondheid. We leggen onze grenzen steeds lager, wat vroeger onbelangrijk leek lijkt vandaag de dag onbegrijpelijk onwetend. Houtkachels zijn in een kwaad daglicht komen te staan omdat ze meer fijnstof uitstoten dan haarden op gas of elektriciteit. Maar helemaal terecht is dit niet.


Leestijd: 2 minuten

Wordt de toekomst elektrisch? Of houden we het toch bij hout en gas?
Wordt de toekomst elektrisch? Of houden we het toch bij hout en gas?

Moderne houthaarden stoten meer fijnstof uit dan gashaarden, maar in verhouding tot de traditionele openhaard is dit verwaarloosbaar. De klassieke open haard stoot immers wel 50x zoveel fijnstof uit als een moderne gashaard! Belangrijk bij houtgestookte kachels is de manier van stoken. Een haard op de juiste manier gestookt heeft een betere verbranding. Tijdens het aansteken is dit al een attentiepunt. De beste manier om een houthaard aan te steken is door middel van de Zwitserse stookmethode. Hoe deze methode werkt is eenvoudig te vinden op internet. Deze methode bespaart niet alleen in de kosten van het stookhout, maar reduceert ook de fijnstof uitstoot!

Gasvuur is schoonvuur. De ontbranding is vrijwel volledig en er zijn weinig reststoffen. Maar helaas kleven aan gas andere nadelen. Toen gas werd gevonden in Nederland leek de toekomst van gas zeker, de prijzen zakten snel en heel het land werd snel aangesloten op het gasnet. Helaas hebben we tegenwoordig ook de keerzijde van grootschalige gaswinning ondervonden. Hierdoor is een kentering ontstaan en moeten steeds meer huishoudens het zonder gasaansluiting doen. Voor gashaardliefhebbers hoeft dit niet het einde te betekenen.

Propaangasflessen bieden namelijk een prima alternatief. Propaanflessen zijn eenvoudig in serie aan te sluiten. Veel gasleveranciers bieden ondertussen al een geautomatiseerde oplossing. Zodra de ene gasfles leeg is gaat u automatisch verder op de tweede fles.

Elektrisch vuur is misschien wel de grote winnaar in dit verhaal. Elektrisch vuur is aan een enorme opmars bezig. Fabrikanten hebben eindelijk ontdekt hoe elektriciteit kan worden omgezet in een realistische houtvuurillusie. Door middel van waterdamp en diverse lichtprojecties is een elektrische haard een serieuze tegenhanger geworden van de traditionele haardtypes. De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vuur zijn ontzettend snel gegaan. Vooraanstaande fabrikanten zoals Dimplex, Faber en Element4 hebben elektrische haarden ontwikkelen die nauwelijks onderdoen voor ‘The real deal’. Overweegt u de aanschaf van een haard? Overweeg dan eens elektrisch vuur!