Economie

Partnerbijdrage

Zijn zakelijke tankpassen ook beschikbaar voor zzp’ers?

Ben je een zelfstandige ondernemer? Dan heb je het waarschijnlijk hartstikke druk en maak je veel kilometers met de auto. Waarschijn reis je veel naar vergaderingen, beurzen, klanten en zakenrelaties en dit kost natuurlijk veel brandstof. Je bent waarschijnlijk dagelijks te vinden bij het tankstation. Hierbij verzamel je alle tankbonnen zodat je de zakelijke kilometers kunt declareren bij de belastingdienst. Het verzamelen van de tankbonnen is een vervelend karwei en dit kan veel tijd in beslag nemen. Je bent uren bezig met het inboeken van de tankbonnen en toch kan het zijn dat je bonnetjes mist. Dat is natuurlijk vervelend, maar gelukkig heb je dit probleem niet met een tankpas zzp. Hoe werkt een tankpas zzp en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we dit uitgebreid behandelen zodat je er meer over te weten komt.


Leestijd: 2 minuten

Zijn zakelijke tankpassen ook beschikbaar voor zzp’ers?
Zijn zakelijke tankpassen ook beschikbaar voor zzp’ers?

Voor de belastingdienst is het van belang dat ze kunnen zien dat je zakelijk gaat tanken. De tankpas zzp draagt de naam je onderneming en dit staat ook automatisch op de factuur. Dit betekent dat je geen tankbonnen hoeft te verzamelen en dit scheelt veel tijd. Vooral als je meerdere medewerkers hebt, die gebruik willen maken van de tankpas. Je krijgt op deze manier een mooi overzicht van alle tankbeurten en dit kun je eenvoudig inboeken. Je ontvangt bij de meeste aanbieders iedere maand een overzicht met het totaal bedrag. Je hoeft niet meer iedere tankbeurt in te voeren in de administratie, want je kunt het nu één keer per maand doen. Ook andere zaken zoals het wassen van de auto en het parkeren kan in de meeste gevallen met een tankpas zzp. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de tankpas te koppelen aan een boekhoudprogramma, zodat je minder hoeft te kijken naar de administratie.

Je wilt als ondernemer natuurlijk de kosten weten van een tankpas zzp. De kosten vallen in het algemeen mee en verdienen zichzelf snel terug. Je betaalt namelijk bij de meeste aanbieders enkele euro’s per maand. Bij sommige aanbieders betaal je ook een eenmalige aanschafprijs voor de tankpas. Vaak is dit in de vorm van een borg en krijg je dit wanneer je de tankpas opzegt terug. Let wel op, want met een openstaande schuld naar de opzegging, is er een mogelijkheid dat je niets terugkrijgt. Bij het kiezen van een aanbieder, is het van groot belang dat je voor een universele tankpas kiest. Je bent op deze manier niet verbonden aan een bepaald tankstation en je kunt zo overal tanken.

Veel ondernemers weten niet dat het hebben van een tankpas in sommige gevallen nodig is. Vooral als je over het algemeen veel zakelijke kilometers maakt, is het voor de belastingdienst handig dat je een tankpas hebt. Vooral boven de 100 euro kan de belastingdienst moeilijk doen met tankbonnetjes. Zo kunnen ze niet zien of het een zakelijke tankbeurt is en dit kunnen ze wel zien met een zakelijke tankpas.