Economie

Partnerbijdrage

Zo kom je snel van een verstopte afvoer af

Een verstopte afvoer kan een groot probleem opleveren. Je afvoer kan op verschillende punten verstopt raken, waardoor verstoppingen overal in het huis voor kunnen komen. Denk niet alleen aan de gootsteen in de keuken, maar ook aan de WC, het doucheputje, de vaatwasser en zelfs de CV-afvoer. Is bijvoorbeeld je WC verstopt, dan is dat een probleem waar je graag snel van af wilt. In dit blog vertellen we je hoe je snel van een verstopping af komt, of het een goed idee is je afvoer zelf te ontstoppen, en bij wie je terecht kunt wanneer je bijvoorbeeld ontstopping in Hoorn nodig hebt. Lees dus snel verder!


Leestijd: 1 minuut

Zo kom je snel van een verstopte afvoer af
Zo kom je snel van een verstopte afvoer af

Een afvoer kan op verschillende manieren verstopt raken. Vaak heeft het ermee te maken dat er deeltjes worden doorgespoeld die niet door de afvoer horen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan etensresten door de gootsteen in de keuken, of haren door het doucheputje. Ook te veel toiletpapier of maandverband in de WC kan ervoor zorgen dat er een verstopping ontstaat. Het vuil blijft hangen en blokkeert (op den duur) de leiding, waardoor er geen of weinig water meer doorheen komt. Ook een ophoping van zeep kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een leiding op den duur dichtslibt.

Wil je kijken of je een verstopping zelf kan verhelpen? Wanneer je met een ernstige verstopping te maken hebt, lukt het met huis-tuin-en-keukenmiddelen vaak niet om een verstopping volledig en veilig te verhelpen. Doorgaans komt de verstopping snel weer terug. Heb je dus te maken met een complexe verstopping, dan is het een goed idee daar een ontstoppingsbedrijf naar te laten kijken. Zo’n ontstoppingsbedrijf heeft de juiste apparatuur en kennis in huis om een verstopping snel te verhelpen, waarbij je leidingen onbeschadigd blijven. Een ontstoppingsbedrijf kan daarnaast nog meer voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld een septic tank reinigen en het opvullen van de kruipruimte met zand.

Is de verstopping verholpen, dan wil je natuurlijk dat die niet snel meer terugkomt. Daarom geven we je een aantal tips waarmee je ervoor kan zorgen dat je afvoer niet meer dicht zal slibben. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat er geen vaste deeltjes door kunnen spoelen. Denk bijvoorbeeld aan een korf of filter voor je gootsteen in de keuken, en aan het regelmatig schoonmaken van het doucheputje. Kortom: spoel nooit dingen door die niet in de afvoer horen.