Economie

Partnerbijdrage

Zo maak je je zolder bewoonbaar

Voor de meeste mensen is de zolder de plek waar ze alle spullen die ze eigenlijk nooit meer gebruiken opbergen. En na verloop van jaren komt daar steeds meer rommel bij. Tot het moment dat je je opeens een weg moet banen tussen alle dozen en troep op het moment dat je een keer toch iets nodig blijkt te hebben. Maar wat vervolgens in de achterste doos blijkt te zitten. Zou het niet fijn zijn als je je zolder bewoonbaar wist te maken? In dit artikel ontdek je hoe je dat het beste kunt doen.


Leestijd: 2 minuten

Zo maak je je zolder bewoonbaar
Zo maak je je zolder bewoonbaar

Het klinkt behoorlijk logisch (en dat is het ook) maar we stippen het hier toch maar even aan. Om je zolder bewoonbaar te maken, moet je beginnen met het opruimen ervan. Ga niet onnodig dingen bewaren, maar selecteer en zorg ervoor dat je veel dingen weg doet. Weggooien is misschien zonde, maar je kunt er vast en zeker iemand anders blij mee maken. Geef bijvoorbeeld wat spullen weg aan de kringloopwinkel bij jou in de buurt, zodat andere mensen weer gelukkig worden van jouw rommel praktische spullen.

Ga vervolgens na wat je met de vrijgekomen ruimte op zolder wilt gaan doen. Wil je er een extra slaapkamer maken, wordt het een was- en strijkhok of ben je van plan er een atelierruimte van te maken (zodat je eindelijk die schildercursus kunt gaan doen)? Kijk goed naar wat de ruimte te bieden heeft en stem daar je wensen op af.

 

Het is natuurlijk superhandig als je zelf een fervente klusser bent, maar helaas zijn velen van ons dat niet. Dan is het dus slim om als je je zolder wilt gaan veranderen aan de juiste personen om hulp te vragen. Vraag advies aan een aannemer of kluskundige of schakel een van je beste vrienden in om je te helpen (en waarvan je weet dat die wél handig is). Maar ook aan je partner of je vader heb je soms meer dan je vooraf denkt. Al is het alleen maar voor de gezelligheid tijdens het klussen.

De meeste zolders blinken niet uit in een overdaad aan ruimte. Denk vooraf dus ook goed na over de indeling. Zeker als je te maken hebt met schuine wanden en gekke hoeken. Het plaatsen van op maat gemaakte inbouwkasten kan dan een goede oplossing zijn. Of creëer extra ruimte op zolder door een dakkapel te laten plaatsen. En als je dan toch bezig bent, kun je misschien ook eindelijk eens die zonnepanelen aanschaffen. Bespaar je op termijn ook nog eens op de kosten.

Misschien wel de meest simpele oplossing: ga verhuizen. Dan móet je wel nadenken over welke spullen je allemaal meeneemt naar het nieuwe huis en krijg je misschien ook nog eens een grotere zolder. En helemaal ideaal in deze tijd omdat de hypotheekrente zo laag staat. Laat dus eens de maandlasten van je hypotheek berekenen en ontdek wat je maximaal kunt lenen.