Economie

Partnerbijdrage

Zo verzorg jij jouw gebit optimaal

We moeten zuinig zijn op ons gebit. Het wordt er van jongs af aan al ingestampt dat we goed moeten poetsen en goed moeten flossen. Een goed gebit zorgt namelijk voor een goede eerste indruk en het zal je verzorgd over laten komen. Maar om zo’n gezond en mooi gebit te realiseren, is het van belang om de nodige aandacht te geven aan jouw gebit. Hoe je dit kunt aanpakken, lees je in de onderstaande tips.


Leestijd: 3 minuten

Zo verzorg jij jouw gebit optimaal
Zo verzorg jij jouw gebit optimaal

Zoals we allemaal wel weten moeten we twee keer per dag twee minuten lang poetsen. Houd jij je daar ook aan? Wanneer we dit wél doen halen we alle tandplak weg, zodat er geen tandsteen kan ontstaan. Bovendien hoeven we niet meer onzeker te zijn dat we een slechte adem hebben.

Om goed jouw tanden te kunnen poetsen is het natuurlijk wel van groot belang om de juiste tools in huis te halen. Zo moet je denken aan een elektrische tandenborstel en fijne tandpasta. Een elektrische tandenborstel is namelijk veel effectiever dan een handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel poetst sneller, zal lastige plekjes beter bereiken en geeft in sommige gevallen zelfs aan wanneer je te veel druk uitoefent.

Daarnaast is een fijne tandpasta een musthave. Vooral tandpasta met fluoride zal wonderen verrichten, want fluoride zal het glazuur van jouw tanden versterken. Sterk glazuur zal er weer voor zorgen dat zuur niet kan binnendringen. Bovendien hoef je niet per se aan tandpasta in een tube te denken. Er bestaan tegenwoordig ook duurzame tandpasta tabletten die geen microplastics bevatten en dus een stuk beter zijn voor het milieu. Je kunt met zo’n tablet gewoon poetsen zoals je gewend bent, het enige verschil is dat je de aardbol er een handje mee helpt. Wel zo’n prettig idee.

Veel mensen vergeten om de tong te poetsen of weten helemaal niet dat dit nodig is. Wanneer ook jou dit onbekend in de oren klinkt, is het belangrijk om dit wel op te nemen in jouw mondverzorgingsroutine. De tong is namelijk een broedplaats voor bacteriën, vooral als je een ruwe tong hebt. Als er veel bacteriën op de tong zitten kun je dit zelfs zien. Dit herken je namelijk aan een witte laag op de tong. Wanneer je deze bacteriën niet weghaalt kan dat zorgen voor een slechte adem. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

De tong poetsen kun je het beste doen met een tongschraper. Doe dit twee keer per dag, net zoals je gewend bent met het tandenpoetsen. Steek je tong zo ver mogelijk uit en plaats de tongschraper achter op de tong. Haal de tongschraper naar voren en je zult zien dat jouw tong schoner wordt. Herhaal dit ongeveer vijf keer en spoel ondertussen telkens de tongschraper schoon.

Krijg jij ook regelmatig de vraag van de tandarts of je wel genoeg flost? Deze vraag stelt de tandarts niet voor niets. Flossen is namelijk erg belangrijk wanneer je een schoon gebit wil creëren. Tijdens het eten komen er namelijk ook etensresten tussen de tanden terecht. Met een flosdraadje haal je dit gemakkelijk weg. Maar naast dat je met flossen etensresten kunt weghalen, ga je ook tandplak tegen. En dit zorgt er weer voor dat je met een stralende glimlach de deur uit kunt gaan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een stinkende adem. Het flosdraad haalt namelijk ook de bacteriën weg in jouw mond die een slechte adem veroorzaken. Redenen genoeg dus om dagelijks met een flosdraadje jouw tanden schoon te maken.

Je kunt naast het goede tandenpoetsen, de tong poetsen en het flossen ook nog mondspoeling gebruiken. Mondspoeling zorgt ervoor dat de slechte bacteriën in de mond zullen verdwijnen. Hierdoor krijg je een frisse smaak in de mond. Echter, is een mondspoeling niet per se noodzakelijk. Het is alleen om een frisse smaak in de mond te krijgen, wat je een prettig gevoel geeft. Kies bovendien voor een mondspoeling waar geen alcohol in zit.

Het is belangrijk om de bovenstaande tips toe te voegen aan jouw mondverzorgingsroutine. Dit kan op den duur resulteren in een stralende witte lach. Maar wanneer je per direct jouw tanden een paar tinten lichter wil, kun je jouw tanden ook laten bleken. Tandenbleken kun je gewoon vanuit huis doen. Er bestaan namelijk tegenwoordig heel wat producten die betrouwbaar zijn en aan de Europese eisen voldoen. Hierdoor kun je gewoon met een gerust hart jouw tanden bleken op een veilige manier.

Zo kun je tandpasta kopen waar charcoal in zit verwerkt. Dit is een natuurlijk product die kleurvorming tegengaat. Wanneer je het liever professioneel wil aanpakken, dan bestaan er ook professionele whiteningssets die je thuis kunt gebruiken.