Innovatie

5 miljoen voor Groningse technologie voor röntgenonderzoeken: hogere beeldkwaliteit, minder straling

Het Groningse hightechbedrijf QDI Systems krijgt ruim 5 miljoen euro om haar baanbrekende quantumdottechnologie voor röntgenonderzoeken verder op te schalen.


Leestijd: 1 minuut

Het bedrijf ontwikkelde een sensortechnologie gebaseerd op ultramodern nanomateriaal: quantumdots. De Groningse startup is het eerste bedrijf ter wereld dat quantumdots toepast bij röntgenapparaten. Als quantumdots worden gebruikt voor röntgenonderzoeken, kunnen ze een hogere beeldkwaliteit leveren bij veel lagere stralingsdoses.

“QDI Systems toont enorme potentie om de medische beeldvorming te revolutionaliseren door het innovatieve gebruik van quantumdottechnologie. Het team heeft een unieke wetenschappelijke achtergrond, diepgaande technische kennis en uitgebreide commerciële ervaring, wat een sterke basis biedt voor succes,” zegt Ytsen van der Meer, Investment Manager bij NOM.

Investering

3 miljoen euro is afkomstig van investeerders als de NOM, Carduso Capital, RUG Ventures en het Finse deep tech fonds Maki.vc..

Van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontving de startup een innovatiekrediet van 1,97 miljoen euro. Dit is een speciaal krediet bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve projecten met flinke technische risico’s en een uitstekend marktperspectief.