Innovatie

5000e niertransplantatie in UMCG

In het UMCG is afgelopen januari de 5000e nier getransplanteerd sinds de eerste niertransplantatie in 1968. Om deze mijlpaal te vieren organiseert het UMCG in maart een symposium over de ontwikkelingen rond niertransplantaties. Ook vertellen patiënten er over hun ervaringen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | UMCG
Foto | UMCG

De 5000e getransplanteerde nier was van Lody, voor haar man Jaap. Jaap werd geboren met een nier die steeds minder goed werkte. Toen de nier twee jaar geleden voor nog maar veertien procent functioneerde, koos Jaap voor transplantatie.

Omdat een niertransplantatie risico’s heeft en je niet weet hoeveel jaren een donornier meegaat, werd de transplantatie zo lang mogelijk uitgesteld. Afgelopen januari, toen de nier van Jaap nog voor minder dan tien procent functioneerde, werd de transplantatie succesvol uitgevoerd.

Het symposium over de ontwikkelingen rond niertransplantaties vindt plaats op 22 maart. Mensen die in het UMCG een nier hebben ontvangen of afgestaan, zijn van harte welkom. Ook is het symposium bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij niertransplantaties.