Innovatie

Burgemeester Schuiling: meer studieplekken en nieuwe initiatieven voor jongeren

Burgemeester Koen Schuiling heeft laten weten dat er binnenkort meer studieplekken beschikbaar zullen komen in Groningen. Daarnaast komt er ook geld en ruimte vrij voor aanvullende initiatieven om jongeren uit hun fysieke isolement te helpen – mits deze binnen de maatregelen mogelijk zijn. Dat meldt de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Schuiling: meer studieplekken en nieuwe initiatieven voor jongeren
Burgemeester Schuiling: meer studieplekken en nieuwe initiatieven voor jongeren

GroenLinks maakt zich al langer zorgen over het welzijn van Groningse jongeren en wil dat de gemeente meer ademruimte voor jongeren creëert. Zo ziet GroenLinks mogelijkheden voor meer coronaproof ontmoetingsplekken en studieplekken voor jongeren in bijvoorbeeld het Forum, bibliotheken, dorpshuizen, buurcentra en sporthallen. Staatssecratris Blokhuis geeft de veiligheidsregio's ruimte en middelen om dit te realiseren.

Raadslid Nick Nieuwenhuijsen ziet dit als een stap in de goede richting. “Er stapelt zich een enorme waslijst aan problemen op voor jongeren. Van studievertraging en -uitval, eenzaamheid en psychische problemen tot seksuele onderontwikkeling en financiële nood. Het is dus goed dat de gemeente meer mogelijkheden wil gaan bieden. Hopelijk wordt er snel meer duidelijk.”

Eerder vandaag luidden ook scholieren, studenten en de kinderombudsvrouw de noodklok over de situatie van jongeren. Zij roepen op om fysiek onderwijs weer toegankelijk te makenvoor álle jongeren. GroenLinks sluit zich van harte aan bij deze oproep.

“Het gaat GroenLinks niet om simpelweg leuke dingen doen, maar echt om noodzakelijke actie om erger te voorkomen. Er is bij deze jonge generatie sprake van een welzijnscrisis waarvan de gevolgen op de lange termijn nauwelijks te overzien zijn. Het is dus cruciaal hier heel snel werk van te maken,” aldus Nieuwenhuijsen.