Innovatie

Burgerzaal stadhuis vernoemd naar verzetsvrouw

De grote burgerzaal in het nieuwe stadhuis wordt vernoemd naar de Groningse verzetsvrouw Anda Kerkhoven. De gemeenteraad nam daarover op woensdag 24 november een motie aan.


Leestijd: 1 minuut

Burgerzaal stadhuis vernoemd naar verzetsvrouw
Burgerzaal stadhuis vernoemd naar verzetsvrouw

Momenteel wordt het stadhuis op de Grote Markt verbouwd. Naar verwachting is de verbouwing in de zomer van 2022 klaar. In het verbouwde monumentale pand komt een grote binnenruimte die direct toegankelijk is vanaf de Grote Markt, tot nu toe de burgerzaal genoemd. Straks gaat deze ruimte dus de Anda Kerkhovenzaal heten. 

De motie voor de Anda Kerkhovenzaal werd ingediend op initiatief van de PvdA, samen met GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren. “Anda Kerkhoven staat symbool voor het verzet uit de gemeente Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog”, aldus de indieners. “Wij denken dat zij te onbekend is in Groningen. Zij mag niet vergeten worden”, lichtte Diederik van der Meide (PvdA) verder toe.

Kerkhoven werd koerier in het Groningse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze werd gearresteerd, gemarteld en kort voor de bevrijding van Groningen in Glimmen doodgeschoten. Haar stoffelijk overschot is eerst naar de Noorderbegraafplaats en later naar het Nationale Ereveld in Loenen overgebracht.

De raad sprak met de motie ook uit dat moet worden gekeken hoe het eerbetoon aan Kerkhoven verder gestalte kan krijgen. Ook zouden meer ruimtes in het stadhuis vernoemd kunnen worden naar een persoon. Wethouder Roeland van der Schaaf vond dat voor ruimtes als de raadzaal, trouwzaal en collegezaal minder voor de hand liggen.