Innovatie

Carbohydrate Competence Center (CCC) Groningen slaat internationaal de vleugels uit

Staatssecretaris Henk Bleker geeft vrijdag het startschot voor een uitbreiding van het in Groningen gevestigde topinstituut op het gebied van onderzoek naar koolhydraten, het Carbohydrate Competence Center (CCC). Dit is een bundeling van bedrijven en kennisinstellingen, en verricht vraaggestuurd onderzoek aan koolhydraten. In het centrum wordt 9,3 miljoen euro geïnvesteerd waarmee het centrum ook internationaal op de kaart gezet moet worden.


Leestijd: 2 minuten

Met de investering zijn acht nieuwe trajecten (work packages) ontwikkeld waarin bedrijfsleven en wetenschap samenwerken aan baanbrekend koolhydraatonderzoek.

Het CCC 2 initiatief beoogt om de grenzen verder te verleggen, inhoudelijk, maar ook mgeografisch. Door het organiseren van congressen, internationale summerschools en uitwisselingsprogramma’s zal CCC een internationaal netwerk binnen de Agro-food sector opzetten met Noord-Nederland als uitvalsbasis. De nieuwe initiatieven binnen CCC 2 zorgen voor nieuwe werkgelegenheid en geven een sociaal-economische impuls aan de Agro-food sector in Nederland.

Vrijdag 25 maart 2011

Het officiële startschot voor CCC 2 wordt gegeven door de heer Henk Bleker, Staatssecretaris voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Tijdens de bijeenkomst krijgt de staatssecretaris de nieuwe brochure van CCC overhandigd: ShowCases – Towards a healthier and sustainable society.

Cijfers en missie

Het Carbohydrate Competence Center coördineert zijn activiteiten vanuit Groningen. Binnen demCCC-programma’s zijn 22 publiek private work packages actief waarin 13 onderzoeksteams en
meer dan 100 excellente onderzoekers participeren. Het onderzoek focust op 3 toepassingsgebieden: voeding en gezondheid, duurzame producten en productiemethoden en structuur en functie.

Het belang van koolhydraten: valorisatie

Het CCC richt zich puur op koolhydraten. Dat lijkt een beperkt gebied, maar schijn bedriegt. Maar liefst 70% van al het droge plantenmateriaal bestaat uit koolhydraten. Koolhydraten hebben specifieke eigenschappen en bieden daarmee veel nieuwe toepassingsmogelijkheden, in voeding en gezonde voedingsingrediënten, maar ook in papier, textiel, bouwmaterialen, geneesmiddelen, cosmetica, ‘groene’ kunststoffen en biobrandstoffen.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn groene grondstoffen, net als bijvoorbeeld eiwitten en vetten, en zijn voor de mens vooral belangrijk als voedingsstoffen en energieleverancier. Koolhydraten is de verzamelnaam voor stoffen die opgebouwd zijn uit een, enkele of vele suikermoleculen. In de natuur maken planten koolhydraten uit CO2 en H2O (water, hydro) onder invloed van zonlicht (fotosynthese); het zijn dus hydraten van koolstof (koolhydraten). De vele verschijningsvormen van koolhydraten in de natuur (bijvoorbeeld bietsuiker, melksuiker, zetmeel, cellulose, pektine etc.) zijn terug te voeren op de verschillende suikerbouwstenen waar ze uit zijn opgebouwd, het aantal suikerbouwstenen
dat aan elkaar gekoppeld is en de manier waarop ze aan elkaar gekoppeld zijn.