Innovatie

Digitale turflijst voor studenten geeft seintje als bier op is

Een flink aantal Groningse studentenhuizen krijgt deze week een gratis tablet met daarop een digitale turflijst. De Turff maakt gebruik van slimme software, waardoor papieren turflijstjes niet meer nodig zijn. Alle uitgaven in het huishouden kunnen worden bijgehouden.


Leestijd: 1 minuut

Digitale turflijst voor studenten geeft seintje als bier op is
Digitale turflijst voor studenten geeft seintje als bier op is

High-tech oplossing
De Turff is bedacht door studenten van de TU Delft. Ze zochten een oplossing voor de papieren turflijstjes. Wie nu bijvoorbeeld een blikje fris of zakje chips pakt voert dat in op de tablet, zodat de kosten eerlijk worden verdeeld. “Zo kan je alles gezamenlijk inkopen en hoef je niet voor elke snack zelf de deur uit”, vertelt Henry Tang, medebedenker en natuurkundestudent aan de TU Delft.

Gratis voor studenten
Doordat advertenties worden getoond als screensaver, kunnen de tablets gratis worden geleverd. Er is dan ook veel animo voor de Turff: meer dan 1800 huizen hebben zich inmiddels ingeschreven. “We installeren elke maand zo’n 70 nieuwe tablets door heel Nederland”, aldus Tang. Op dit moment hangt er al een Turff in 350 studentenhuizen.

Automatisch bezorgen
Met behulp van zelflerende algoritmes kan na verloop van tijd worden voorspeld hoeveel elke maand zal worden uitgegeven en wanneer bijvoorbeeld de koffie of het bier bijna op is. In de toekomst hopen de bedenkers zo een koppeling te maken met de bezorgdiensten van supermarkten, zodat gebruikers hun voorraad automatisch krijgen aangevuld. “Dan hoef je je nooit meer zorgen te maken om een lege koelkast.”