Innovatie

Eerste fiets op waterstof rijdt rond in Groningen

De gemeente Groningen heeft voor het eerst een waterstof fiets in gebruik genomen. De gemeente gaat deze elektrische fiets testen, en als het goed bevalt komen er meer waterstof fietsen, die rijden op honderd procent groene waterstof.


Leestijd: 1 minuut

Eerste fiets op waterstof rijdt rond in Groningen
Eerste fiets op waterstof rijdt rond in Groningen

De fiets is in Groningen onthaald als een welkome aanvulling op het wagenpark op waterstof, bestaande uit o.a. vuilniswagens, busjes en personenwagens, zo meldt de Groningse importeur Dick van Goch via LinkedIn.

Hoofd Centrale Werkplaats van de gemeente Groningen Gerrit Griffioen, had de fiets al zo’n twee jaar op het oog, maar wilde hem alleen als deze bij het tankstation van de firma Holthausen in de gemeente gevuld kon worden. “Carl Holthausen was erg gecharmeerd van dit idee en heeft zijn medewerking verleend door het tankstation te voorzien van een slang met de juiste snelkoppeling, waar de waterstof op de juiste druk (300 bar) ter beschikking wordt gesteld”, schrijft Van Goch.

De fiets past in het voornemen van de gemeente om de binnenstad van Groningen emissie-vrij te maken. Dat zou ook met elektrische voertuigen kunnen, maar die zouden een te grote belasting vormen van het elektriciteitsnetwerk. De waterstof die geleverd wordt door Holthausen is 100% groen, want opgewekt door het zonnepark naast het tankstation.

De fiets gaat nu door verschillende afdelingen van de gemeente uitgeprobeerd worden. Als deze pilot slaagt is de weg vrij voor de aanschaf van meerdere fietsen. Dat zullen wel fietsen worden van het volgende model dat in 2022 op de markt komt, en waarvan de richtprijs zo’n 2500€ onder de prijs van het huidige model ligt.

Op de foto: (vrnl) Gerrit Griffioen van de gemeente Groningen, Carl Holthausen en Dick van Goch, de importeur van de fiets.

Bron, foto en meer informatie: LinkedIn-pagina Van Gogh