Innovatie

Forum: Documentaire met nagesprek over windturbinestrijd in de Veenkoloniën

In Forum Groningen wordt dinsdag 12 oktober de documentaire Tegenwind vertoond, gevolgd door een nagesprek met de makers en enkele hoofdrolspelers.


Leestijd: 1 minuut

Provincie: opstelling van 16 windturbines voor windpark Eemshaven-West
Provincie: opstelling van 16 windturbines voor windpark Eemshaven-West

De komst van 80 windmolens heeft de afgelopen jaren voor grote onrust gezorgd in de Veenkoloniën. De turbines, met een hoogte van meer dan 200 meter, verscheuren de gemeenschap en de opgebouwde spanning loopt uit op een tragedie. Bewoners voelen zich verraden door de overheid, door de rechtspraak en door boeren, die riante vergoedingen opstrijken voor het land dat ze beschikbaar stellen. Lokale bestuurders zijn door Den Haag buitenspel gezet en kijken met lede ogen toe hoe de strijd om de windmolens verhardt.

Tegenwind volgt mensen die de afgelopen tien jaar een belangrijke rol speelden in de strijd tegen de windparken in de Veenkoloniën. Een strijd die ludiek begon, maar uiteindelijk grimmig en hard eindigde in ondergronds verzet. Twee prominente woordvoerders werden opgepakt, één van hen zat maanden vast in voorarrest. De strijd en de gevolgen van die strijd laten diepe sporen na in de persoonlijke levens van betrokkenen en hun vrienden en familie. Tegenwind laat zien hoe de wereldwijde energietransitie uitpakt in een lokale gemeenschap. Na afloop van de film gaan we in gesprek met de makers en enkele van de hoofdrolspelers.

Tickets via forum.nl