Innovatie

Gas- en elektriciteitsverbruik in Groningen harder gedaald dan gemiddeld

Het gas- en electriciteitsverbruik in de provincie Groningen is vorig jaar fors gedaald. De daling was hoger dan gemiddeld in Nederland.


Leestijd: 2 minuten

Nederlandse huishoudens gebruikten vorig jaar gemiddeld 270 kuub (-22%) minder gas dan in 2021. In Groningen bespaarden inwoners van de gemeente Westerwolde het meest: 410 kuub. Inwoners van Veendam reduceerden hun elektriciteitsverbruik juist het sterkst. Zij gebruikten vorig jaar 180 kilowattuur (-7%) minder dan in 2021.

Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan. Dat concludeert tevens dat het in 2023 geldende verbruiksplafond voor veel Groningse huishoudens onvoldoende zal zijn.

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte elke Groningse gemeente in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Dat geldt dus met name voor Westerwolde, maar ook voor bijvoorbeeld Pekela, waar het jaarlijkse gasverbruik met gemiddeld 390 kuub per huishouden daalde.

In de gemeente Groningen daalde het gasverbruik daarentegen het minst hard, maar toch nog met 260 kuub op jaarbasis. Zonneplan stelt dat dit goed valt te verklaren doordat dit natuurlijk een meer stedelijke gemeenten is, die bijvoorbeeld meer appartementen kent, waar het gasverbruik doorgaans al lager ligt.

Stroomverbruik daalde overal

Waar een lager gasverbruik voor de hand lag – korter douchen en de verwarming een graad lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, met een groot effect – valt het volgens Zonneplan op dat ook het stroomverbruik in elke Groningse gemeente is afgenomen.

In Veendam en Westerkwartier daalde het stroomverbruik het hardst (-180 kWh), maar ook in Oldambt werd met 160 kWh behoorlijk bespaard. Inwoners van Eemsdelta realiseerden de kleinste besparing met 90 kWh op jaarbasis.

Verbruiksplafond

Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie, tot een maximaal verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Afgaande op de cijfers van 2022 is dat voor het gros van de Groningse huishoudens onvoldoende.

Alleen in de gemeente Groningen bleef het gasverbruik onder deze plafondwaarde. In Westerwolde verbruikte een gemiddeld huishouden echter 1470 kuub, terwijl ook in Pekela het gasverbruik ruimschoots boven het verbruiksplafond uitstijgt.

De meeste andere gemeenten noteren een gemiddeld verbruik tussen de 1200 en 1300 kuub. Wel kwam het gemiddelde netto stroomverbruik – dus inclusief gesaldeerde zonnestroom – in geen enkele Drentse gemeente boven de 2900 kilowattuur.

(Bron: Energiebedrijf Zonneplan).