Innovatie

Groningen, Friesland en Noord-Holland uiten zorgen over gaswinning Waddenzee

Met een gezamenlijke brief aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) uiten de drie Waddenprovincies Groningen, Friesland en Noord-Holland hun zorgen over gaswinning in de Waddenzee (bij Ternaard). Ze wijzen op het mogelijke verlies van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee.


Leestijd: 1 minuut

De provincies zeggen zich medeverantwoordelijk te voelen voor de bescherming en ontwikkeling van het Waddengebied, en daarmee ook voor Unesco werelderfgoed Waddenzee.

Recentelijk uitte ook Unesco zorgen over de gaswinning in het gebied. De organisatie voor beschermd gebied stuurde onlangs een zogeheten State of Conservation rapport naar demissionair minister Van der Wal (van LNV) en riep op tot een vergunningenstop voor de gaswinning. Doorgaan met gaswinning kan uiteindelijk leiden tot verlies van de Unesco werelderfgoedstatus. Daarom sturen ook de drie Waddenprovincies deze gezamenlijke brief.

Het standpunt van de provincie Groningen is tot nu toe helder: de provincie is tegen elke vorm van gaswinning, dus ook in de Waddenzee.