Innovatie

Groningen voorop met zonne-energie: al 34 % van de koopwoningen heeft zonnepanelen

Groningen is de provincie waar relatief de meeste koopwoningen, met geschikte daken, nu zijn voorzien van zonnepanelen. Binnen de provincie Groningen zijn het vooral de gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta en Midden-Groningen. Dat meldt het bedrijf Zonneplan.


Leestijd: 1 minuut

Groningen voorop met zonne-energie: al 34 % van de koopwoningen heeft zonnepanelen
Groningen voorop met zonne-energie: al 34 % van de koopwoningen heeft zonnepanelen

De provincie Groningen heeft de grootste zonnepanelendichtheid van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Van alle Groningse koopwoningen die geschikt zijn voor zonnepanelen, wekt 34 procent inmiddels eigen stroom op. Daarmee scoort de provincie aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 27 procent. Binnen Groningen zijn er wel grote verschillen tussen gemeentes, zo blijkt uit een onderzoek van Zonneplan, leverancier van zonnepanelen en aanbieder van energiecontracten.

Vooral in de meest noordelijke gemeenten investeert men fors in zonnepanelen. Zo wekt in Het Hogeland liefst 49 procent van alle koopwoningen met een geschikt dak eigen stroom op. Ook Eemsdelta en Midden-Groningen scoren boven de 40 procent. Daartegenover staat dat de gemeenten Pekela, Stadskanaal en Oldambt amper boven de 20 procent scoren.

Geschikte daken

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.

Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.

Zonneplan

Met Slimme energie heel Nederland laten profiteren van wind- en zonnestroom: dat is de missie van Zonneplan. Dit doen we als marktleider in zonnepanelen en als aanbieder van energiecontracten op basis van uur- en dagtarieven. Het uitbreiden van Slimme energie met nieuwe baanbrekende energieproducten, zoals de eerste laadpaal en thuisbatterij die zichzelf terugverdienen, staat gepland voor 2022.