In de afgelopen jaren is het net behoorlijk volgelopen. In Groningen geldt dat vooral voor het aanbod van energie, door bijvoorbeeld zonne- en windparken, maar ook de vraag naar elektriciteit neemt de afgelopen tijd enorm toe. “Denk bijvoorbeeld aan de vele huishouden die van het gas afgaan en datacenters die in aanbouw zijn”, legt Annemiek Berends uit, hoofd planologie grote projecten bij TenneT.
File op het stroomnetwerk
Door de grote vraag naar en het grote aanbod aan elektriciteit ontstaat er netcongestie, wat je kan vergelijken met een file op het stroomnetwerk. De verwachting is dat vraag en aanbod van energie alleen nog maar gaat toenemen, onder meer omdat de provincie Groningen in 2035 energieneutraal wil zijn.
80 procent van het middenspanningsnet wordt vervangen
Om file op het stroomnet te voorkomen, en aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen, zijn netbeheerders TenneT en Enexis hard aan de slag met allerlei werkzaamheden aan het net. Niet alleen de hoogspanningslijnen – die je kan vergelijken met de ‘elektriciteitssnelweg’ van Nederland – worden uitgebreid, ook het middenspanningsnet moet op de schop. “In totaal komt er 962 kilometer aan nieuwe kabels te liggen”, licht Gert ter Avest toe, vestigingsmanager Groningen bij Enexis. Een enorm project dus, waar ook de nodige investeringen in worden gedaan. Enexis investeert dit jaar een recordbedrag van 268 miljoen euro in het spanningsnet in Groningen.
Voor inwoners en bedrijven kunnen de werkzaamheden flink wat overlast met zich meebrengen, want een op de drie straten moet de komende jaren open voor het uitbreiden en verzwaren van het laagspanningsnet. Bovendien moeten er duizenden trafohuisjes- en kasten in woonwijken geplaatst worden.
Volgens Ter Avest is er naast de investeringen en het werk aan het stroomnetwerk ook een andere kijk op stroom nodig. “Het stroomnet kan niet eindeloos worden uitgebreid, dus het is noodzakelijk dat we ook anders leren omgaan met ons energieverbruik.” Hij noemt het aanzetten van de wasmachine als de zon schijnt in plaats van ‘s avonds.
Groningen Stroomt Door
Een andere kijk op stroom en stroomverbruik komt ook naar voren in de pilot Groningen Stroomt Door: een project waarbij de gemeente Groningen samen met netbeheerder Enexis, EnTranCe – Centre of Expertise Energy en het Groningse bedrijfsleven slimme oplossingen wil zoeken voor het overvolle stroomnetwerk. Uiteindelijk hopen de partijen concrete gebiedsgerichte, maar ook gemeentebrede oplossingen te vinden.
Innovatie
Groningers kunnen borst natmaken voor mega-operatie stroomnet
Inwoners van Groningen kunnen de borst natmaken als het gaat om de werkzaamheden aan het stroomnet in de komende jaren. Netbeheerders TenneT en Enexis timmeren hard aan de weg om ervoor te zorgen dat de capaciteit van het netwerk voldoende blijft voor de groeiende vraag naar en het groeiende aanbod aan energie. En dat kan voor flink wat overlast zorgen.
Leestijd: 2 minuten