Innovatie

Groningse boeren: meer subsidie voor duurzame energie; LTO tevreden

LTO Nederland is tevreden over het verhoogde subsidietarief voor co-vergisting. ,,We hebben hier erg hard aan getrokken en dat heeft nu resultaat opgeleverd. Hier kunnen we voorlopig mee uit de voeten’’, zegt voorzitter Henk Brink van de LTO-werkgroep duurzame energie. Bij voldoende budget voor de regeling verwacht hij dat enkele tientallen agrarische ondernemers weer gaan investeren in co-vergistingsinstallaties.


Leestijd: 1 minuut

Brink is eveneens positief over de aanpassing van het basisbedrag voor windenergie en het feit, dat zonnepanelen op bedrijfsgebouwen onder de aangepaste regeling vallen. Voorts is hij goed te spreken over het beoogde vermogen, dat voor groen gas is vastgesteld is op maximaal 22 Megawatt. De druk uit de Tweede Kamer heeft er volgens Brink mede toe bijgedragen dat de SDE-regeling wordt aangepast. De LTO-bestuurder noemt de nieuwe tarieven tevens een erkenning van de mogelijkheden die de agrarische sector in huis heeft om een steeds belangrijker rol te gaan spelen bij de productie van duurzame energie.

Minpuntje noemt Brink het feit, dat de zonne-energie voor slechts in totaal 5 MW wordt gestimuleerd. Ook noemt hij het spijtig dat voor co-vergisting, vergisting en verbranding één subsidieplafond is vastgesteld. Bij de bouw van één grote verbrandingsinstallatie zou vrijwel het totale subsidieplafond worden benut. Volgens LTO moet er hoe dan ook voldoende ruimte blijven voor nieuwe initiatieven met co-vergisting. Brink gaat er overigens vanuit dat de nieuwe
SDE-regeling ook gaat gelden voor nieuw te bouwen WKK-installaties in de glastuinbouw, waarmee eveneens elektriciteit wordt geproduceerd. EZ voert hier nog onderzoek naar uit.

De subsidie op onder meer co-vergisting (die omhoog gaat van 12 cent per kilowattuur naar 15,2 tot 17,7) maken deel uit van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). Minister Maria van der Hoeven (EZ) heeft de hogere bijdragen vandaag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Brink constateert dat de hogere bijdragen veel beter in lijn liggen met het convenant Schoon en Zuinig, dat LTO namens het agrarische bedrijfsleven vorig jaar heeft ondertekend. ,,Daarin wordt gesproken over een reële vergoeding en die lijkt er nu te zijn, aldus Brink, die er op wijst dat alle onderdelen van de nieuwe regeling nog niet exact bekend zijn.