De geboren Pekelder Heeres zet zich in voor de Innovatiehub Oost-Groningen (IHOG), vertelt hij in een interview voor de Rijksuniversiteit Groningen. Bij IHOG werkt hij samen met anderen aan het vraagstuk: Wat kunnen we doen met de grondstoffen en bijproducten van onze regio?
Het gaat hierbij om producten zoals aardappels, hennep en magnesiumzout. Zo ontwikkelde IHOG een stoel van deze materialen. Binnenkort verkrijgbaar bij een lokale winkelier. “Een zichtbaar product, aansprekend voor de mensen. Dan komt het eindresultaat van ons werk ineens dichtbij. Dat vind ik zelf erg leuk”, zegt Heeres.
En ook andere sectoren probeert Heeres te verduurzamen met lokale grondstoffen. “Aan platen van hennep voegen we nu bijvoorbeeld magnesiumzouten toe om ze brandwerend te maken, waarna we alles samenlijmen met aardappelzetmeel. Een prachtig biobased product om de bouw te verduurzamen,” vertelt Heeres aan de RUG.
Over een duurzame toekomst is Heeres goed gestemd. "We hebben geen keus. Onze regio biedt gewoon heel veel kansen, maar die moet je wel pakken".
In 2020 ontvingen Heeres en zijn broer (lector Biobased Chemie aan de Hanzehogeschool) al De Groene Groninger. De prijs kregen zij voor hun bijdrage aan duurzaamheid in Groningen.
Foto: Henk Veenstra, website Rijksuniversiteit Groningen
Innovatie
Groningse hoogleraar zet zich in voor een duurzaam en innovatief Noord-Nederland
Erik Heeres, hoogleraar chemisch technologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, zet zich in voor een duurzaam en innovatief Noord-Nederland. Samen met een groep collega’s ontwikkelt hij duurzame materialen op basis van grondstoffen en bijproducten uit de regio.
Leestijd: 1 minuut