De batterij kan de duurzaam opgewekte elektriciteit van het windpark opslaan in zee. Dat gebeurt op een kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier. De grootschalige energieopslag is volgens de startup nodig om ook in de toekomst continuïteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet te kunnen garanderen. Dit omdat duurzaam opgewekte stroom voor een deel afhankelijk is van weersomstandigheden. Om wel constant aan de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen is opslag noodzakelijk.
Met de ontwikkeling van het windpark kunnen zo’n 1 miljoen huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Frits Bliek, CEO van Ocean Grazer, zegt trots te zijn om de innovatieve batterij te mogen inzetten. “Op deze manier draagt de Ocean Battery bij aan de ambitieuze doelstellingen van Nederland om 21 gigawatt aan capaciteit te ontwikkelen voor 2030.” In 2050 moet die capaciteit gegroeid zijn naar 70 gigawatt.
Bliek benadrukt dat de Ocean Battery gebruik maakt van betrouwbare technologie die ook wordt gebruik bij waterkrachtcentrales. Ook kan de batterij veranderende weersomstandigheden opvangen en compenseren. “Dit is echt fundamenteel anders dan elektrochemische batterijen en dit zijn cruciale eigenschappen voor grootschalige opslagsystemen voor producenten van elektriciteit.”
Innovatie
Groningse startup ontwikkelt met RWE energieopslag voor de Noordzee
De Groningse startup Ocean Grazer gaat samen met energiereus RWE een grootschalige energieopslag ontwikkelen voor op de Noordzee. Deze Ocean Battery wordt ingezet bij de Hollandse Kust West VII, een windpark ten westen van Nederland, waarbij 100 procent duurzame elektriciteit en groene waterstof geproduceerd gaat worden.
Leestijd: 1 minuut